In het laatste kwartaal bedroegen de investeringen 2,8 miljard dollar, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau VentureSource. De uitkomst van het onderzoek onderschrijft eerdere waarschuwingen van ondernemers over de terughoudendheid van durfinvesteerders in de tweede helft van vorig jaar.

Ook durfinvesteerders waarschuwden eerder voor een slechter investeringsklimaat. It-ondernemers zouden er goed aan doen hun hand op de knip te houden adviseerde investeerder Ron Conway al eerder.

Lichte groei begin 2008

De investeringen in it-ondernemingen daalden over heel 2008 naar 11,6 miljard dollar, 14,5 procent minder dan het jaar daarvoor. In het begin van vorig jaar was nog een lichte groei te zien maar in de tweede helft kelderde de investeringsdrift enorm. Zelfs bij software bedrijven, die traditioneel het meeste kapitaal binnenharken, daalden de investeringen met meer dan 16 procent naar 4,7 miljard dollar.

Investeringen in communicatie- en netwerkstartups daalden naar 1,86 miljard, een afname van 32 procent. Investeringen in halfgeleiders daalden 23,5 procent naar 1,25 miljard dollar. Ook computer- en elctronicabedrijven kregen klappen en kregen een afname in durfinvesteringen 15,5 procent te verwerken.

Tsunami aan faillissementen

Ook Nederlandse startups moeten zich zorgen gaan maken bleek eind vorig jaar. Ze zouden te maken krijgen met een 'tsunami aan faillissementen'. Zo waarschuwden Nederlandse investeerders.

Dit zou vooral komen doordat de economische recessie en bankencrisis ervoor zorgen dat de markt voor risicovolle investeringen in startups sterk krimpt. Investeerders kijken op dit moment nog kritischer dan voorheen naar potentiële investeringskandidaten.