Het is voor het eerst sinds 1978 dat geen enkele startup naar de beurs ging, meldt de National Venture Capital Association, een branchevereniging voor Amerikaanse investeerders. Daarnaast vertoont ook het aantal overnames een dalende trend. Vorig jaar slokten bedrijven in het eerste kwartaal nog 70 startups op, dit jaar waren het er nog maar 50.

"Door investeerders gefinancierde ondernemingen die met succes naar de beurs gaan, vertegenwoordigen een kritieke banenmotor van de Amerikaanse economie. Die motor is piepend tot stilstand gekomen," klaagt NVCA-voorzitter Mark Heesen.

Vooral beursgangen zijn van levensbelang voor professionele investeerders. Zij kunnen dan hun aandelen met forse winst verkopen, en maken daarmee de verliezen op andere geflopte startups goed. In de regel floppen 7 van de 10 investeringen. Op twee van de tien krijgen de investeerders hun inleg terug en één tiende moet een megawinst opleveren.

Een slecht beursklimaat is niet alleen slecht voor de investeerders zelf. Wanneer zij onvoldoende geld verdienen, nemen ook de investeringen in nieuwe startups af. Bovendien is de gezondheid van venture capitalists (vc's) traditioneel een graadmeter voor de toestand van de gehele hightech sector. Verliezen bij investeerders duiden erop dat bedrijven geen nieuwe technologie meer kopen. Dan kopen zij doorgaans ook minder spullen bij gevestigde leveranciers.

De brancheorganisatie zelf wijt de daling aan de kredietcrisis, maar vooral ook aan nieuwe strenge regelgeving voor beursgenoteerde bedrijven zoals Sarbanes Oxley. Deze wetgeving is ingevoerd naar aanleiding van de boekhoudkunsten van Enron[ en MCI Worldcom.

"We moeten toezichthouders, wetgevers, presidentskandidaten en de private sector op deze kritieke situatie wijzen. Als deze problemen niet worden aangepakt, zullen deze grote econmische gevolgen hebben."

Een andere oorzaak van het lage aantal beursgangen en overnames ligt in de opkomst van Web 2.0 startups. Deze vereisen enerzijds nauwelijks investeringen omdat servers en software tegenwoordig spotgoedkoop zijn. Anderzijds kunnen investeerders er weinig aan verdienen omdat bedrijven als Google, Yahoo en Microsoft startups al in een vroeg stadium voor relatief lage bedragen opkopen.