In het tweede kwartaal van 2009 werd er 3,7 miljard dollar gestoken in startups. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg dit nog 7,6 miljard dollar, bericht The New York Times op basis van data van de National Venture Capital Association en PricewaterhouseCoopers.

Deze cijfers komen overeen met het niveau van begin jaren negentig. Slechts 141 van de 612 bedrijven waarin werd geïnvesteerd ontvingen voor de eerste keer een bedrag. In het tweede kwartaal van vorig jaar waren dat nog 333 bedrijven. Het huidige aantal staat op het laagste niveau sinds 1994. Als de trend doorzet daalt het geïnvesteerde durfkapitaal dit jaar naar minder dan 14 miljard dollar. De laatste keer dat dit bedrag op zo'n laag pitje stond was vóór de internetbubble.

Biotechnologie

Toch is de industrie blij met de 1,5 miljard die gestoken werd in de jongste bedrijven op het speelveld. In het eerste kwartaal was er een tendens naar investeringen in startups die zich al min of meer bewezen hebben en op de lijst voor verkoop of beursgang staan. In het begin van dit jaar werd 'slechts' 185 miljoen gestoken in de beginnende bedrijven.

Het meeste geld werd binnengehaald door bedrijven in de biotechnologie en medische apparaten, zij waren goed voor 1,5 miljard dollar. Die sector haalde daarmee ook het hoogste percentage van de durfkapitaalmarkt ooit binnen. In de softwaresector kregen de meeste bedrijven een investering. Maar de 135 bedrijven haalden samen 644 miljoen op, de helft van wat er werd verdeeld in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Groene IT niet meer hot

De sectoren die de afgelopen jaren veel aandacht kregen en in opkomst waren kregen opnieuw zware klappen te verduren. De groene technologiesector haalde slechts 287 miljoen binnen. Een schijntje met de 1,2 miljard die in het tweede kwartaal van 2008 werd opgehaald. Internetbedrijven kregen een investering van 524 miljoen, vorig jaar was dit nog 1,7 miljard.

De daling van investeringen in startups is niet te wijten aan de ondernemers zelf. Volgens Ray Rothrock, partner bij durfinvesteerder Venrock kloppen er genoeg startups aan voor opstartkapitaal. Ondernemers zouden eerder zes, zeven of acht jaar vooruit kijken en zich niet gek laten maken door de huidige economische malaise. Ze geloven eerder dat die tijd voorbij zal gaan. Toch doet ook Venrock het rustiger aan. Gewoonlijk wordt in twintig bedrijven per jaar geïnvesteerd, dit jaar zullen dit er tussen de 12 en 15 zijn.

Eerdere signalen

Begin 2009 werd al duidelijk dat het een zwaar jaar ging worden voor ict-bedrijven die azen op durfkapitaal. Investeringen in de sector daalden in het vierde kwartaal van 2008 met 40 procent.