Silicon Valley, de ongekroonde hoofdstad van de technologiewereld, heeft het de laatste tijd niet makkelijk. Bewoners zijn niet gecharmeerd van de hoge prijzen in de regio, die door de aanwezigheid van het personeel van de technologiebedrijven worden veroorzaakt. Tim Draper ziet het echter heel anders. Hij wil juist een aparte staat voor de regio rond San Francisco en San Jose om zo de belangen van de plaatselijke economie beter te kunnen waarborgen. "Silicon Valley heeft een tech-vriendelijke overheid nodig", zegt Draper.

Zes staten

Ook voor andere delen van de meest bevolkte Amerikaanse staat wil hij een aparte staat. Zes in het totaal. Hij denkt hiermee de al jaren tobbende economie van dit deel van de Verenigde Staten uit het moeras te kunnen trekken. Volgens Draper verschillen de economieën in Californië zo sterk per regio, dat een lokale overheid die het beste kan managen. Hij hoopt zijn plan tijdens verkiezingen in november 2014 aan het publiek te kunnen voorleggen, maar dat vereist wel eerst een half miljoen handtekeningen. En ook al kiezen de Californiërs voor opsplitsing, dan moet het Amerikaanse Congres het nog wel goedkeuren.

De Republikein Draper komt uit een familie van durfkapitalisten en is onder andere bekend van zijn investeringen in Skype, Hotmail en Baidu. Hij is niet de eerste die meer bestuurlijke onafhankelijkheid wil voor Silicon Valley, maar de eerste die er een aparte staat van wil maken. Hij hoopt op veel bijval van technologiebedrijven.

Tim Draper stelt zijn zes staten voor: