De investering in Light Blue Optics uit Cambridge komt voornamelijk van het Duitse Earlybird en Capital-E uit België, schrijft The Register. Al eerder staken de Engelse 3i-group en de National Endowment for Science, Technology and the Arts 3,5 miljoen dollar in het bedrijf.

"Met het geld zal Light Blue de productontwikkeling versnellen en de kleine projectiesystemen voor een grotere markt beschikbaar maken", aldus Chris Harris, directeur van Light Blue. Met de holografische laserprojectietechnologie van zijn bedrijf kan een tweedimensionale beeld met een klein apparaat groot worden geprojecteerd. In de toekomst moet de projector ter grootte van een suikerklontje worden, zodat deze interessant is voor projectie in vliegtuigen, auto's of voor digitale reclamedoeleinden.

Volgens Light Blue zal in 2012 zo'n 5 miljard dollar aan dergelijke miniatuurprojectors worden besteed. Het bedrijf zal echter rekening moeten houden met stevige concurrentie. Eind maart demonstreerde Texas Instruments al een prototype van de 'pico-projector' van nog geen vier centimeter groot, waarmee video van mobiele apparatuur kan worden geprojecteerd.

Daarnaast werkt Motorola sinds deze zomer samen met Microvision aan de ontwikkeling van een mini-filmprojector voor in een mobiele telefoon.