De Brusselse bijenkorf der lobbyisten zorgt namelijk voor razendsnelle gentrificatie. Dat wil zeggen: de fikse opwaardering van de economische waarde van een gebied, met in dit geval een hausse in onroerend goed prijzen voor omliggende wijken, zo meldt de eveneens onlangs in Brussel neergestreken nieuwssite Politico.

Vinger in de pap

De lobby van techbedrijven is in de afgelopen jaren opgeschoven naar Brussel. Daar zijn twee redenen voor: de privacywetgeving en vrijhandelsverdrag TTIP, waar Amerikaanse multinationals een vinger in de pap willen hebben. Amerikaanse (tech)bedrijven behoorden in 2014 tot de grootste lobbyisten in Brussel.

Lees ook: De doorgeslagen macht van de techlobby, onderdeel van ons dossier datagraaien.

En ze hebben het er maar druk mee: zo is Microsoft lid van 33 lobby- en belangengroepen in Brussel, tegenover 15 van Google en 13 van Facebook. Microsoft gaf in een jaar tijd zeker 4,5 miljoen euro uit aan lobbyactiviteiten, zo bleek eerder uit het Europese transparantieregister.

Ook een lobbyclub als Cabinet DN waaraan Microsoft met een geschat bedrag van tussen de 300.000 en 400.000 euro het meeste geld uitgeeft, zit dicht op het vuur:

Meer macht

Aangezien het centraal gelegen Europees Parlement steeds meer macht krijgt, willen pressiegroepen graag op de lip van parlementsleden zitten. Zij vestigen zich daarom massaal rond het Place du Luxembourg, wat bekend staat als de onofficiële ontmoetingsplaats voor lobbyen, roddelen en het beramen van politieke plannetjes.

Politico's geweldige interactieve kaart ondersteunt die theorie: Map - Brussels lobbyists' square mile