En er valt deze keer nogal wat te rillen van huiverend genot. Goed dat de organisatoren van About Blank, tussen het begeleid wonen door, tijd hebben gevonden om het stemmen mooi te doseren. Deze week kan er alleen worden gestemd in de categorie Beste Vormgeving. Een sentimental journey werd het, mijn keurende gang langs de verschillende genomineerden. Webloggen, ik dacht eigenlijk dat het al over was. Dat het inmiddels was geannexeerd door de nieuwe achterhoede, de vergeten hip, de derde golf navolgers. Het verbaasde mij onder de genomineerden nog steeds een paar oudgedienden aan te treffen. Stokoude webloggers die krampachtig ergens op het net een imaginaire kwebbelende gek exploiteren zolang er nog maar één persoon op de wereld hun site bezoekt om zich lusteloos af te trekken op hun mooi vormgegeven internetborstjes.

Ja, ik heb het over Luna, uitbaatster van de site Maanisch. Luna, die als een repeterend seksgeweer nu al een jaar of negen beschrijft hoe ze borduurwerkjes maakt, tegelijkertijd door het raam naar een bevriende junk zwaait terwijl ze ook nog eens een nieuw op afstand bestuurbaar anuseitje test voor een of ander op toiletpapier gedrukt mannenblaadje. Vriend P. bedient de afstandsbediening. En ik moet zeggen, niemand zet beter een Luna neer dan Luna zelf. Het wordt bijna kunst. Steeds gelikter en steeds geraffineerder weet zij zichzelf als een magische heldin neer te zetten. Luna is heel veel tegelijk. Ze praat op maandag op een gezellige girlies onder elkaar toon over het ongemak van een klysma vlak voor anale seks met vriend P. en countert dan een dag later snel met een lekker huiselijk stuk over het bakken van een quiche. Ze doseert geniaal. Als ze drie dagen achter elkaar over glijmiddel, klit-oppompers en lik-aapjes heeft geschreven gooit ze meestal haar geheime wapen in de strijd: haar moeder. Sfeervolle stukken over dat je allemaal een moeder hebt en dat je dan denkt, ja, het is toch mijn moeder en dat je elkaar dan even aanraakt. De volgende dag staat er weer een stuk over befseks met eendagskuikens. Dat dualisme zie je ook in de vormgeving terug. Tot voor kort was het steeds even wachten welke frontpage er laadde, de met cumshots bedekte krantenpagina of de liefelijk om elkaar heen huppelende konijntjes pagina. Nu is er blijkbaar definitief gekozen voor Kleurige Chinese Gelukspoppetjes en Gekke Kattenfoto's pagina. Een prachtkeuze.

Het is een trendje zo te zien, de kleurige jaren 70 truttigheid. Iets hips willen doen en dan iedere keer aan komen kakken met een Fout Behangetje, hoe is het mogelijk? Ik vind dat iedere vormgever die voor de duizendste keer met dat plannetje aan komt zetten zelf in een rol behang naar keuze moet worden gewikkeld en met een bal lood in zijn mond moet worden afgezonken in een kanaal. 10e, ook al de vormgeefster van Maanisch, lijkt me de hoofdschuldige. Een creative designer die blijkbaar niet verder komt dan het volkomen doodgebruikte seventies en sixties sjabloon. Minstens vier van de genomineerden kiezen voor deze gezochte lulligheid. Jaren zestig behangetje als achtergrond, een jaren zeventig televisietje waarop, oh wonder, oh vernuft, iets begint te bewegen als je er op tikt. We weten het allemaal wel. Fossielen van een jaar of negentig vinden dat misschien nog spannende vormgeving, maar verzin eens iets anders dan die gecultiveerde naïeve meisjes stijl. We weten het nu wel.

Als het behang de leegheid van de content moet verbeelden, dan heb ik natuurlijk niets gezegd. Kijk op de genomineerde site Kleinmeisje en lees wat zij op het behang heeft geschreven: "Ik wilde mijn haar net gaan verven. en Before en After foto's nemen. Maar batterij van camera was op. En heb een hekel aan slapen met nat haar." Nonka, een ander schrijvend lekker gek wijf, noteert op haar moderne behangetjessite het volgende: "Onder de deken stelde ik mezelf de volgende vraag: Is het wel goed om iets wat je net hebt laten ontsnappen meteen weer in te ademen?"

Dat niveau. Iedere inhoud krijgt de vormgeving die het verdient.

Het genomineerde Bloodyhell heeft de meeste potentie. Als die heel erg hun best doen en iets meer vibrators tegen hun wang aan leggen terwijl ze een appeltaart bakken, kunnen ze samen heel misschien de nieuwe Luna worden. Als ze dat willen.