Dit weekend was het zover. Op zondag was het precies vijf jaar geleden dat Tweakers.net-oprichter Femme Taken en enkele anderen begonnen met het project RC5-64, zo meldt Tweakers.net. RC5-64 is een 64-bits-sleutel (2 tot de macht 64 mogelijkheden) van RSA Security. In 1997 schreef het bedrijf een prijsvraag uit, waarbij iedereen werd opgeroepen om de encryptie te kraken. Internetters van over de hele wereld stortten zich op de uitdaging en lieten hun computers op de achtergrond alle mogelijkheden uitproberen. In september 2002 werd de encryptie van RC5-64 eindelijk doorbroken.

Buitenaards leven

Distributed computing heet deze vorm van gecompliceerde berekeningen uitvoeren. Het idee is dat bij gemiddeld gebruik 80 procent van de capaciteit van een computer ongebruikt blijft. Die ongebruikte rekenkracht kun je gebruiken om, samen met andere internetters, complexe problemen op te lossen waarvoor veel rekenkracht vereist is. Het bekendste voorbeeld van distributed computing is [email protected], een project waarbij internetters speuren naar buitenaards leven. Deelnemers krijgen datapakketten toegewezen die geanalyseerd moeten worden. De pakketten bevatten signalen van 'kosmisch ruis' die door een radiotelescoop in Puerto Rico zijn opgevangen. Als daar patronen in ontdekt worden, zou dat kunnen wijzen op het bestaan van buitenaardse intelligentie. Veel internetters doen in groepen (zoals de Dutch Power Cows) mee aan distributed-computingprojecten. Op die manier is het mogelijk om hoog in de ranglijsten terecht te komen.

Megaflushes

Zo verwerkten de Dutch Power Cows in augustus van dit jaar hun 2 miljoenste pakketje bij [email protected], op dat moment goed voor een 28e plaats wereldwijd. Ook in de klassementen van andere distributed-computingprojecten doet de groep het goed. Om een goede klassering te bereiken maakten de Dutch Power Cows in het verleden vaak gebruik van 'megaflushes'. Daarbij werden geanalyseerde gegevens een tijdlang opgespaard, om vervolgens in één keer door te sturen. Daarmee zijn de Dutch Power Cows inmiddels gestopt. De grote hoeveelheden data legden de computers van de ontvangende partij plat. Tegenwoordig bedient de groep zich van 'stampedes': een periode waarin de deelnemers zoveel mogelijk met één project bezig zijn.