De website waarop ongezouten kritiek geleverd wordt op de diensten van de mobiele telecomaanbieder is al geruime tijd een doorn in het oog van Dutchtone. Aanvankelijk probeerde Dutchtone de makers van de website nog over te halen de site vrijwillig te staken. Die gaven daar geen gehoor aan en Dutchtone zag zich genoodzaakt een advocaat in de arm te nemen. Op de Dutchtone-protestsite wordt gebruik gemaakt van een aangepast logo van Dutchtone. "Ondanks dat ons beeldmerk aangepast is, blijft het herkenbaar als het logo van Dutchtone. Als zodanig wordt inbreuk gemaakt op ons merkenrecht", zegt Kiki van Erven, woordvoerder van Dutchtone. Daarbij komt volgens haar dat op de protestsite oproepen geplaatst worden die niet door de beugel kunnen. "Op de website wordt zelfs opgeroepen om bakstenen naar Dutchtone te sturen om ons op kosten te jagen. Dat gaat ons te ver. Vandaar dat we nu juridische stappen tegen de makers van de site ondernemen. Het kort geding is inmiddels aangevraagd. We weten nog niet wanneer het precies dient", zegt Van Erven. Op de vraag of al dit soort negatieve publiciteit niet nadelig is voor het imago van Dutchtone, weigert Van Erven commentaar te leveren.

Logo

Inmiddels heeft de maker van de site, Floris Waals, het aangepaste logo verwijderd en vervangen door een ander logo. "Na overleg met mijn juridisch adviseur leek het me verstandig om het logo toch te verwijderen. Als Dutchtone daadwerkelijk juridische stappen onderneemt, heb ik wat dat betreft weinig poten om op te staan", zegt Waals. Hij blijft echter wel vechten voor het domein. "Ik heb nog een aantal alternatieve namen als prutstone en prutsstone achter de hand voor het geval het Dutchtone toch lukt om het domein van mij af te nemen." Waals heeft de protestsite een kleine drie maanden geleden samen met een aantal andere studenten opgezet nadat Dutchtone aangekondigd had sms-berichten die vanaf bepaalde websites naar Dutchtone-klanten gestuurd werden, te weigeren.

Andere sites

Parodie- en protestsites liggen de laatste tijd stevig onder vuur. Eerder deze maand kregen de makers van netschaap.nl het aan de stok met Netscape. Namens de browserfabrikant eiste het merkenbureau Hendriks & Co. dat de makers van netschaap.nl stopten met de website en het domein overdroegen aan Netscape. De makers van de parodiesite hebben aangegeven niet te zullen wijken voor de dreigementen. Eerder kregen de makers van de protestsite upcsucks.nl te maken met kabelbedrijf UPC dat het niet eens was met deze protestsite. Deze website is overigens nog steeds online.