De Amerikaanse startup heeft de bètaversie van het programma doubleTwist desktop vrijgegeven. De software, voorlopig alleen voor Windows, 'bevrijdt multimediabestanden van hun ketenen', zo belooft het bedrijf.

'DoubleTwist helpt de eindgebruiker te navigeren door het oerwoud van verschillende, al dan niet interoperabele mediaformaten', zo stelt het bedrijf. 'Het digitale medialandschap is een toren van Babel geworden en dat frustreert consumenten. Ons doel is om een simpele en geïntegreerde oplossingen te bieden om de gemiddelde consument van z'n hoofdpijn af te helpen dat het almaar uitdijende digitale universum veroorzaakt', aldus Monique Farantzos, medeoprichter en ceo van doubleTwist.

Rippen en delen

Met de software kunnen gebruikers foto's, audio- en videobestanden synchroniseren tussen verschillende apparaten, zoals pc's, smartphones en de Sony PSP. Maar gebruikers kunnen ook met de 'Twist me!' functionaliteit content met elkaar delen op de sociale netwerksite Facebook. Ondersteuning voor OpenSocial ligt in het verschiet.

Het programma converteert automatisch de multimediabibliotheek van de gebruikers voor het gewenste afspeelapparaat of platform. Daarvoor elimineert doubleTwist waar nodig het drm-systeem in iTunes, FairPlay.

FairPlay werd de afgelopen jaren namelijk gekraakt door middel van 'reverse engineering' door Jon Lech Johansen, medeoprichter van doubleTwist. Johansen werd bekend als DVD Jon, nadat hij op vijftien jarige leeftijd de kopieerbeveiliging van dvd's wist te kraken.

DoubleTwist heeft het niet speciaal gemunt op Apple's iTunes, maar wil vanuit een 'neutraal standpunt' het duopolie op mediaformaten van Apple en Microsoft breken. "We zien onszelf als het Zwitserland van digitale media. We zijn formaat- en apparaatneutraal."

Niet illegaal

DoubleTwist maakte bovendien bekend een onbekende kapitaalinjectie te krijgen van Index Ventures, een Europese durfinvesteerder die eerder geld stopte in onder meer Skype, Joost, FON en Last.fm.

Het is nog onduidelijk wat muzieklabels en filmstudio's van de doubleTwist software vinden. Apple heeft nooit publiekelijk gereageerd op het kraken van FairPlay door DVD Jon. Het bedrijf ontkent echter dat het 'open filesharing' mogelijk maakt. 'Het enige wat we faciliteren is dat vrienden dingen naar elkaar kunnen sturen', aldus Farantzos tegen Reuters.