Sagem PDA met GSM

Het idee om een handcomputer te combineren met een mobiele telefoon wordt door steeds meer fabrikanten omarmd. Handspring bracht vorig jaar al de Treo op de markt. De Franse telecom-fabrikant Sagem heeft nu ook zo'n toestel op de markt gebracht.

Aan de ene kant is het een volwaardige handcomputer die gebruikt kan worden voor het bijhouden van adressen en afspraken en om je e-mail te lezen. Als besturingssysteem heeft Sagem voor Pocket PC van Microsoft gekozen. Het combinatieapparaat is voorzien van een beeldscherm met 16 grijstinten. Het scherm haalt een maximale resolutie van 240 bij 320 pixels.

Aan de andere kant is het een gewone mobiele GSM-telefoon (dualband) met alle standaard belfuncties. Een nadeel van de Sagem WA 3050 is wel dat het mobiele telefoongedeelte niet overweg kan met de GPRS-standaard. Dat betekent dat er nog gewoon ouderwets ingebeld zal moeten worden om te internetten en data te versturen.

De handcomputer met ingebouwd mobieltje kost zo'n 1000 euro.

Casio Polshorloge

Casio heeft opnieuw een digitale camera in een horloge gestopt. Vorig jaar bracht de fabrikant als horloges op de markt waarmee zwart-wit foto's gemaakt konden worden. De WQV-10, het nieuwste model, is echter in staat om volledige kleurenfoto's (16,7 miljoen kleuren) te maken. De resolutie van de afbeeldingen is maximaal 176 bij 144 pixels. Kwalitatief goed zijn de foto's dus niet. Zelfs stukken minder dan de foto's die met de Snapcam van KPN gemaakt kunnen worden (320x240).

Het horloge is voorzien 1 MB flash-geheugen. Dat moet genoeg zijn om zo'n honderd foto's te kunnen opslaan. De foto's kunnen vervolgens via een infrarode poort weer geëxporteerd worden naar een pc voor verdere bewerking. Bij normaal gebruik gaat de batterij zo'n zes maanden mee.

Dvd-camcorder

De dvd-spelers wint snel aan populariteit. Nog leuker is het om zelf dvd's te kunnen branden. Op zichzelf staande dvd-branders zijn nog aan de prijzige kant. In combinatie met een digitale camera kan een dvd-brander wellicht interessant zijn. Hitachi heeft met de DZ-MV100ADO een digitale camcorder op de markt gebracht die de opgenomen beelden direct op dvd brandt. De camera maakt daarvoor gebruik van dvd-ram schijfjes met een doorsnede van 8 cm. Daarmee zijn ze iets kleiner dan de standaard schijfje van 12 cm.

De kleine schijven hebben een opslagcapaciteit van 3 GB (dubbelzijdig). Genoeg ruimte om 1 uur aan video in normale kwaliteit per zijde op te slaan. Als de camera op een computer aangesloten wordt kan via een USB-kabel de video naar de pc geladen worden voor verdere bewerking. Ook kunnen met de camera zo'n duizend foto's in jpg-formaat opgeslagen worden (1280x960).

De camera is wel duurder dan een gewone dvd-recorder: ruim 2500 euro.

Airboard

Met de Airboard combineert Sony het principe van een televisie met de functionaliteiten van een internet Tablet PC tot één compact apparaat. Zolang de gebruiker binnen het 30 meter-bereik van het basisstation blijft, kan hij het apparaat door het hele huis meenemen en overal internetten of televisie kijken. De verbinding tussen het basisstation en de Airboard wordt gevormd door een 802.11b draadloze LAN-verbinding.

Het apparaat is voorzien van een TFT-scherm met een doorsnede van 30 cm (12"). De maximale resolutie die gehaald kan worden is 800 bij 600 pixels. Daarmee is het nieuwe model een stuk groter dan het vorige dat een scherm met een doorsnede van 25 centimeter had.

In het basisstation zitten extra aansluitingen die externe verbindingen mogelijk moeten maken. Een Ethernet-verbinding voor breedband modems en een directe video-ingang om bijvoorbeeld een dvd-speler of videorecorder op aan te sluiten. Op die manier kan de Airboard gebruikt worden om gewoon televisie mee te kijken.

Eind deze maand start de verkoop van de Airboard in Japan. Daar gaat hij ruim 1200 euro kosten. Wanneer het apparaat naar Europa komt is nog niet bekend.