Na de overname van Orange in 2007 kreeg T-Mobile twee umts-vergunningen in handen. Uit metingen van het Agentschap blijkt dat T-Mobile op geen van de 300 meetpunten gebruikmaakt van de voormalige Orange-licentie.

Drie maanden de tijd

"Frequenties zijn er om gebruikt te worden", zegt Marita Schreur, directeur-hoofdinspecteur van het Agentschap Telecom. "T-Mobile krijgt drie maanden de tijd om de frequenties alsnog in gebruik te nemen."

"Als T-Mobile dit niet doet, dan moet het de dwangsom van 5 miljoen euro betalen. Voor elk kwartaal dat de operator daarna de vergunnning ongebruikt laat, moet het dat bedrag betalen, tot maximaal 40 miljoen euro.

'Minder efficiënt inzetten'

T-Mobile reageert "verontwaardigd" op het ingrijpen van de toezichthouder. "Zowel T-Mobile als Orange hebben voldaan aan de licentievoorwaarden", zegt Jan Kuijpers, directeur Technology van T-Mobile Netherlands. "Wij hebben hard gewerkt om de bestaande netwerken van T-Mobile en Orange te integreren tot een van de modernste en meest innovatieve mobiele netwerken van Europa."

De operator stelt door de zienswijze van het Agentschap Telecom te worden gedwongen het spectrum minder efficiënt in te zetten. T-Mobile zegt in beroep te gaan. Ondertussen voldoet het wel, onder protest, aan de eisen van het Agentschap Telecom.

KPN/Telfort

Onlangs moest KPN al een boete van 5 miljoen euro betalen voor het niet gebruiken van de umts-licentie van het overgenomen Telfort. Die licentie heeft KPN inmiddels teruggeven aan de overheid.

Bij de aankomende 2.6 GHz-frequentieveiling stuurt het ministerie van Economische Zaken doelbewust aan op nieuwe spelers op de mobiele markt. Een groot deel van het spectrum is gereserveerd voor nieuwkomers. Bestaande mobiele operators krijgen een veel kleiner deel, tot ontevredenheid van onder meer T-Mobile.