Ondernemers die gebruikmaken van het besturingssysteem Linux, mogen hun belastingaangifte niet schriftelijk doen, zo schrijft staatssecretaris Joop Wijn (Financiën) in antwoord op kamervragen. Hij voelt er niets voor om een uitzondering te maken voor deze groep bedrijven. Volgens Wijn zijn er geen belemmeringen meer om vanuit verschillende besturingssystemen aangifte te doen. Alle ondernemers moeten hun belastingaangifte vanaf dit jaar elektronisch doen. In 2003 had het kabinet toegezegd dat de belastingaangifte 'platformonafhankelijk' zou worden. In de praktijk bleek daar echter niets van: de software van de Belastingdienst was alleen beschikbaar voor Windows en de Mac. Volgens Wijn is er sinds dinsdag verandering in deze situatie gekomen. "De geschikte Linux-readers komen op 15 maart 2005 ter beschikking", schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Het gaat daarbij om een gratis pdf-reader van Adobe. Dit programma is nodig voor het invullen van de formulieren voor de inkomstenbelasting en voor de vennootschapsbelasting.

Gered door Adobe

"Joop Wijn is gered door Adobe", constateert PvdA-kamerlid Martijn van Dam. "Omdat Adobe een nieuwe versie van zijn software heeft uitgebracht, hoeft Wijn nu niet meer serieus op onze vragen in te gaan." "Het is te triest voor woorden dat de Belastingdienst dit niet zelf heeft bedacht", zegt Van Dam. "Ze moeten daar toch ook weten dat er ondernemers zijn die geen Windows gebruiken. Maar nee, niemand heeft zich afgevraagd of de nieuwste versie van de Adobe-software wel voor alle platforms beschikbaar is." "De Belastingdienst dwong ondernemers aanvankelijk om gebruik te maken van Windows of van de Mac", stelt Van Dam. Bedrijven die Linux gebruikten, kregen van de Belastingdienst het advies om 'naar de buurman of een internetcafé' te gaan. Daardoor werkte de Belastingdienst volgens het kamerlid mee aan het instandhouden van het monopolie van Microsoft. "Als overheid moet je bij alles wat je doet, rekening houden met de vraag of je daarmee de positie van Microsoft niet versterkt", aldus de PvdA'er. "Zeker als je iets verplicht stelt, zoals bij de elektronische aangifte, moet je ervoor zorgen dat de software platformonafhankelijk is."

Particulieren

Particulieren kunnen hun aangifte nog wel gewoon schriftelijk doen. Staatssecretaris Wijn heeft beloofd dat particulieren vanaf 1 januari 2006 hun aangifte voor de inkomstenbelasting ook via Linux kunnen doen. Particulieren met een Mac kunnen sinds 1 maart elektronisch aangifte doen.