Er is in Europa slechts één land waarin meer dan 2 procent van de boekenmarkt bestaat uit e-books. Ter vergelijking: in Amerika is de digitale boekenmarkt al zo ver gegroeid dat één op de vier verkochte boeken een e-book is.

Met name het belastingvoordeel dat het gedrukte boek heeft boven het digitale boek, moet volgens eurocommissaris Neelie Kroes worden rechtgetrokken. Daarnaast ligt ook het aantal beschikbare titels ver achter.

Maatregelen nemen

Europa wil maatregelen nemen. Per 2015 wil de EC de omzetbelasting voor e-boeken verlagen. In veel Europese landen wordt er op dit moment meer belasting gerekend voor digitale boeken dan voor gedrukte versies. Dat verschil moet volgens Kroes verdwijnen, zo liet zij weten tijdens een toespraak op boekenbeurs Salon du livre in Parijs.

Een ander probleem voor de e-book is de beschikbaarheid. Waar de Engelse taal goed vertegenwoordigt is in de digitale boekenwereld, loopt Europa tegen zijn vele verschillende talen aan. Frankrijk werkt momenteel aan het digitaliseren van een half miljoen boeken die niet langer commercieel verkocht worden.

Niet beschikbaar

Dat initiatief juicht Kroes toe. De Eurocommissaris ziet daarnaast ook graag een Europees online platform voor e-books. Daar moeten lezers worden geïnformeerd welke boeken er beschikbaar zijn, in welke talen en ook op welke apparaten ze kunnen worden gelezen.

Met name dat laatste is een probleem waar veel lezers momenteel tegen aan lopen, omdat tegen de verwachting in veel Europese boeken niet beschikbaar zijn op populaire apparaten. Kroes wijst daarbij op het nut wat een open digitale boekenformaat als ePub kan hebben.

Piraterij?

Kroes rept in haar speech nergens over piraterij. Het is een publiek geheim dat een groot aantal e-books illegaal worden aangeboden als download. Driekwart van het Nederlandse legale boekenaanbod kan sinds de introductie van de e-reader in 2009 nu al gratis worden bemachtigd.