Uit onderzoek van Yahoo onder 26.000 e-mailers komt duidelijk naar voren dat veel gebruikers aan hevige spanningen lijden vlak voor en na het verzenden van een bericht, zo meldt nieuwsdienst Ananova.

Voor het verschijnsel is zelfs een naam bedacht: Pre and Post Mail Tension (PPMT). Maar liefst 52 procent van de ondervraagden zegt te worstelen met de interpretatie van persoonlijk getinte mail. Dit leidt bij 12 procent van de gevallen tot ruzie met een vriend over een bepaald mailtje. In 2 procent van de gevallen leidt het geruzie om een mailtje zelfs tot het beëindigen van een relatie.

Maar ook in de zakelijke sfeer leidt het gebruik van e-mail tot de nodige stress, zo blijkt uit het onderzoek. Zo'n 28 procent is bijvoorbeeld doodsbenauwd dat een persoonlijk mailtje bij vergissing bij de baas terechtkomt. Een veel groter percentage – 61 procent – vreest dat 'vrienden' een persoonlijk mailtje bewust verspreiden onder het personeel.

Het risico tot PPMT is volgens de onderzoekers het groot bij mensen die mail primair zien als een handig mechanisme om te flirten. Driekwart van het panel stelt mail wel eens te gebruiken voor dit doel. De meeste vrouwen prefereren mail zelfs als middel om het eerste contact te leggen.

Yahoo laat het er niet bij zitten en heeft wat tips online gezet, onder meer voor het flirten per e-mail.