Sinds begin september hadden klanten van OnsBrabantNet, OnsNet Eindhoven en OnsNet Nuenen grote problemen met het versturen en ontvangen van e-mails. Dit terwijl de providers glasvezel leveren met een symmetrisch snelheid van 100 megabit per seconde.

Volgens een woordvoerder, die namens de gezamenlijke ips's spreekt, werden de problemen veroorzaakt door een verkeerde inschatting van de groei van het aantal abonnees. Op hoeveel groei de isp's destijds hebben gerekend kan hij niet zeggen. Wel zijn er op dit moment 45.000 internetaansluitingen bij de providers. "Of alle abonnees gebruik maken van het e-mailsysteem is niet te zeggen."

Upgrade-problemen

Het Eindhovens Dagblad concludeert dat de problemen al aan het begin van de zomer ontstonden. Volgens de woordvoerder zijn de problemen er echt pas vanaf begin september. "Toen is een proces in gang gezet om het systeem te vernieuwen." Met alle procedures vindt hij het niet vreemd dat het twee maanden heeft geduurd om de capaciteit van het e-mailsysteem te upgraden. Dit werd afgelopen zondag afgerond na een intensieve spamaanval waardoor de problemen voorlopig voorbij moeten zijn. Hierdoor was het voor gebruikers twee dagen lang onmogelijk om te e-mailen.

Wel maken de isp's nu nog steeds gebruik van hetzelfde e-mailsysteem, dat het al twee maanden liet afweten. Eind dit jaar wordt er een nieuw, beter schaalbaar systeem geïnstalleerd. En dan moeten de problemen helemaal uit de wereld zijn, zo belooft de woordvoerder.

E-mail leveren geen prioriteit

Naast alle argumenten wijzen de providers er ook op dat e-mail aanbieden niet hun prioriteit heeft. "Wij leveren een 100mbit internetverbinding symmetrisch", aldus de woordvoerder. "Daar vinden wij van dat daar gewoon een e-mailvoorziening bij moet zitten. Maar dat is in principe een gratis dienstverlening die bij de dienst zit."

Het Brabantse Nuenen is in 2004 officieel aangesloten op een eigen coöperatief glasvezelnet. De aanleg van de glasvezelverbinding is mogelijk gemaakt een subsidie van 800 euro per aansluiting van het ministerie van Economische Zaken. Hieruit zijn OnsBrabantNet en OnsNet Eindhoven voortgekomen, dat is aangelegd door Reggefiber.