Ambtenaren en werknemers van regulerende instanties worden door Uber keihard aangepakt als zij de taxidienst proberen te dwarsbomen. Ook lokale politici krijgen er van langs. Uber heeft al meer dan 160 lobbyisten op de loonlijst staan en spendeert miljoenen dollars aan lokale campagnes in steden waar verzet is tegen de snordersdienst. Dat meldt The Washington Post.

De Post verhaalt onder meer van een lagere ambtenaar bij een reguleringsinstantie in Virgina die Uber illegaal verklaarde. Uber schakelde zijn klanten in en liet hen de man in kwestie bedelven onder de e-mails. De ambtenaar probeerde elk mailtje persoonlijk te beantwoorden en was daar 's avonds en in het weekeinde nog mee bezig. Daarnaast schakelde Uber zijn leger aan lobbyisten in om de gouverneur en de politici in de staat Virginia onder druk te zetten.

Uber overwint binnen 48 uur

En dat werkte. Binnen 48 uur was het sentiment zo gedraaid dat de regulerende dienst DMV werd gemaand de Uber-chauffeurs met rust te laten. Dat niet alleen: de lobbyisten stelden een ontwerpwet op dat Uber een tijdelijke vergunning toewees en diende die via bevriende politici in. Dat werd aangenomen, waar ook Lyft overigens van profiteerde.

Hoewel The Post niet alles bewijsbaar aan lobbyisten kan toeschrijven, wijst de krant erop dat in een jaar tijd Uber van 28 naar liefst 138 Amerikaanse steden is gegroeid. Ondanks de massaprotesten van taxichauffeurs, ondanks de aanvankelijke politieke weerstand.

Bekende Amerikanen voeren Twitteractie

In dat jaar hebben meer dan 450.000 Uber-chauffeurs belangrijke petities ondertekend na een bericht van Uber op hun smartphone. Daarnaast zet Uber bekende Amerikanen in om op Twitter voor hen te pleiten als er in het openbaar druk moet worden uitgeoefend, zoals dat in Californië het geval was.

Het team aan lobbyisten bestaat inmiddels uit door de wol geverfde mannetjesmakers uit de politiek. Het zijn er inmiddels zeker 161. Onder hen David Plouffe, een voormalig adviseur van president Obama.

Overigens is er veel kritiek op Ubers zogenaamde deeleconomisch model. Want waar blijft het geld (spoiler: naar de lobby):