Nu nog is het zonder betaling mogelijk om POP-mail van andere accounts automatisch te laten doorsturen naar het Hotmail-adres. Dat gaat veranderen.

Voor POP/Forwarding zal met ingang van 16 juli 32 euro per jaar moeten worden betaald. Hiervoor krijgt men tevens de beschikking over extra ruimte (in totaal 10 MB tegen standaard 2 MB) waardoor het ontvangen van grotere bestanden (maximaal 1,58 MB) geen problemen oplevert.

Tot slot geeft de betaling de verzekering dat het account niet verloopt. Gratis gebruikers moeten minimaal één keer per maand inloggen, zo blijkt uit mededelingen die nieuwe gebruikers aan het einde van de aanmeldprocedure krijgen te zien.

Hierin staat overigens niet expliciet vermeld dat er ook betaald moet worden voor POP/Forwarding. Dit is volgens Joost Nienhuis van MSN Nederland echter wel het geval. Bestaande gebruikers moeten vanaf 16 juli gaan betalen voor deze dienst.

Eerder namen onder meer Yahoo en Terra Lycos soortgelijke maatregelen. Analisten wijzen er al langer op dat de tijd van gratis diensten voorbij is. Nienhuis zegt zich hierin te kunnen vinden: "Het is niet langer mogelijk alles gratis aan te bieden." Nienhuis verwacht overigens niet dat de meerderheid van de Hotmail-klanten (in Nederland meer dan 3 miljoen) zal gaan betalen: "Dat zal maar een beperkte groep zijn."

Hotmail heeft wereldwijd zo'n 110 miljoen gebruikers.