Vandaag liet Port O' Mail weten dat Emaildome haar Europese patentaanvraag heeft laten vervallen. Octrooibureau Allied Patents bevestigt dat tegenover Webwereld.

Volgens oprichter van Port O' Mail Aernoud de Vries geeft Emaildome daarmee toe zijn bedrijf ten onrechte beschuldigd te hebben. De Vries overweegt juridische stappen te ondernemen wegens opgelopen imagoschade.

Directeur Tom Wijnen van Emaildome denkt dat De Vries 'te vroeg juicht'. Op het vervallen van het Europese octrooi wil hij niet ingaan. Hij heeft wel een Nederlands octrooi in handen.

Ordinair jatwerk

Wijnen zei eerder dit jaar Port O' Mail aan te klagen omdat de bedrijfsstrategie 'ordinair jatwerk' zou zijn. Volgens De Vries zijn er echter nooit juridische stappen ondernomen. Wijnen: "De zaak is nog in onderzoek en eerdaags zullen er vervolgstappen plaatsvinden." Hij zegt de zaak uit handen te hebben gegeven aan een advocatenkantoor.

De Vries kan zich niet voorstellen dat het laten vervallen van de Europese octrooiaanvraag onbewust is gebeurd. "Zeker niet als je een maand geleden zo hoog van de toren blaast op grond van je octrooi.

Niet onder de indruk

Ook van het dreigen met juridische stappen is hij niet onder de indruk. "Als je op internet roept dat er conservatoir beslag is gelegd en dat er volgende week een rechtszaak dient. En vier weken later hebben wij nog niets vernomen, dan ben je toch wel enigszins bedenkelijk bezig." De Vries moet eerst nog maar eens even zien wat de vervolgstappen van Wijnen zijn. "Ik denk dat de conclusie duidelijk is."

Emaildome zegt in 2006 een applicatie ontwikkeld te hebben die sterk lijkt op de service die Port O'Mail begin dit jaar startte. Beide bedrijven bieden betaald e-mailverkeer aan. Bedrijven zouden daarmee een betaald e-mailadres kunnen krijgen voor bijvoorbeeld een klantenservice. Daarnaast zou het betaalde e-mail bijdragen aan het oplossen van het spamprobleem.