EarthLink-topman Rolla Huff liet weten geen geld meer te stoppen in draadloze stedelijke netwerken dit ten koste zou gaan van de waarde van zijn bedrijf voor de aandeelhouders, aldus Ars Technica.

Verliezen

Enkele maanden geleden besloot EarthLink al de draadloze bedrijfstak door te lichten, aangezien er grote verliezen werden geleden. Dit kwam doordat de uitrolkosten hoger dan verwacht waren, terwijl het wifi-gebruik in de steden tegenviel.

Zo mocht EarthLink in de Amerikaanse stad Philadelphia een enorm wifi-netwerk aanleggen. Bij de aanleg bleken echter twee keer zoveel netwerkknooppunten (nodes) nodig te zijn om een goede verbinding te kunnen bieden. Ook mislukten de plannen van EarthLink om een wifi-netwerk te bouwen in de steden Chicago en Houston.

Corpus Christi

Zelfs in Silicon Valley staan de wifi-plannen nu in de ijskast, omdat niemand wil investeren in een pilot voor een draadloos netwerk. Wifi-voorstanders blijven optimistisch over de kansen van draadloze netwerken. Craig Settles, auteur van Fighting the Good Fight for Municipal Wireless, meent echter dat het niet meer moet gaan om gratis consumententoepassingen.

Zo heeft de Texaanse plaats Corpus Christi een fijnmazig netwerk aangelegd voor ambtenaren. Dit wordt nu intensief gebruikt door de lokale overheid, terwijl burgers een goedkoop abonnement op de draadloze dienst kunnen nemen.

Toch groei

Settles' optimisme wordt ondersteund door het vorige maand verschenen Municipal Wireless State of the Market Report. Volgens dit rapport zullen Amerikaanse stadsbesturen dit jaar bijna 330 miljoen dollar aan stedelijke wifi-netwerken besteden, waarmee de markt met 35 procent zal groeien in vergelijking met vorig jaar. In 2010 zouden de wifi-uitgaven de 900 miljoen dollar overstijgen, voorspellen de onderzoekers.

Wel is de interesse in gratis openbare wifi-netwerken volgens het rapport sterk afgenomen. De belangrijkste groei zal komen van publieke veiligheidsnetwerken voor brandweer en politie, nuttige toepassingen en betaalde openbare toegang voor consumenten.