Earthmine tekende een exclusief contract met het California Institute of Technology (Caltech). Het bedrijf kan nu de 3D-software gebruiken die door NASA ontwikkeld werd voor het in kaart brengen van Mars. Wat Earthmine betaalde voor de exclusiviteit is niet bekend. Caltech heeft een aandeel in het bedrijf gekregen.

Beter

"De 3D-technologie is veel beter dan software die eerder tot onze beschikking stond", aldus John Ristevski en Anthony, mede-oprichters van Earthmine. "Het is extreem moeilijk om driedimensionaal panoramabeeld met een hoge dichtheid vast leggen. NASA werkt al tien jaar aan de verbetering van deze techniek. Deze licentie geeft Earthmine een groot voordeel bij het ontwikkelen van nieuwe technologie."

De gedetailleerde driedimensionale weergave van steden wordt beter door integratie van hard- en software. Met zogenaamde 'reality indexing' worden alle informatiestromen van datavergaring tot publicatie op het internet gereguleerd. De beelden worden gemaakt met een camera-auto. De camera is gemonteerd op het dak van de auto.

3D op pixelniveau

Iedere vastgelegde pixel bevat lengte, breedte- en hoogte informatie. Alle informatie in het beeld wordt hierdoor nauwkeurig meetbaar. Deze data kan door gebruikers via het web worden opgevraagd. Hieruit kan vervolgens nauwkeurige georgrafische informatie worden gegenereerd. Er kan ook een abstracte weergave van de omgeving vertoond worden. De data kan door de gebruiker met verschillende applicaties ook in iedere gewenste context gezet worden.

Driedimensionale kaarten zijn niet nieuw. Met Windows Live Search en Google Earth kunnen al een paar steden met een computer driedimensionaal bezocht worden. De beeldkwaliteit van de applicaties is nog niet erg hoog en doet denken aan latere versies van het computerspel Sim City.

In Nederland is het bedrijf CycloMedia bezig het land in kaart te brengen door 360 graden foto's te maken. Hieruit kunnen ook driedimensionale beelden gegenereerd worden. De overheid kan deze informatie bijvoorbeeld gebruiken voor het plannen van stadsvernieuwing.