eBay schrijft dit in een document dat het heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission). De veilingsite meldt daarin dat het lopende conflict over de onderliggende p2p-technologie van Skype mogelijk een "negatieve resultaat" heeft. Daarom is eBay begonnen aan de bouw van een alternatief voor de p2p-technologie die het gebruikt onder licentie van de vorige eigenaars van Skype.

eBay kocht Skype in 2005 voor 2,6 miljard dollar. De p2p-technologie achter de voip-dienst bleef echter in handen van Skype-oprichters Niklas Zennstrom and Janus Friis. Die hebben dat ondergebracht in het bedrijfje Joltid en verstrekken een licentie aan eBay's Skype.

In de clinch

Sinds bekend is dat eBay af wil van Skype ligt de huidige eigenaar in de clinch met Joltid. Die zegt namelijk dat eBay de overeenkomst schendt. Joltid zegt dat het als eigenaar van de p2p-technologie het licentiecontract kan opzeggen. De zaak is inmiddels voor de Britse rechter gekomen, die begin 2010 uitspraak doet.

Uit de ingediende SEC-documenten blijkt nu dat eBay werkt aan een alternatief voor de voip-technologie. "Skype is begonnen met het ontwikkelen van een alternatief voor de software die nu gelicenseerd wordt via Joltid. Echter, het bouwen van deze software zal misschien mislukken en resulteren in het verlies van functionaliteit of het weglopen van klanten. Zelfs al is het succesvol, het zal sowieso veel geld kosten", schrijt eBay in het document.

Voortbestaan Skype

Ook schrijft eBay dat het voortbestaan van Skype aan een zijden draadje hangt, als de nieuwe software niet werkt, en eBay het licentieconflict verliest. "De voortgang van Skype's business zal dan waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn".