EBay hoopt met de introductie van de Nederlandse Paypal op meer gebruikers en meer omzet. "Paypal geniet veel vertrouwen bij de eBay-gebruikers", meent directeur Josh Silverman van eBay Nederland. "Ongeveer de helft van de eBay-gebruikers koopt alleen iets als de verkoper Paypal accepteert." Hoeveel extra gebruikers dit eBay moet opleveren, wil Silverman niet zeggen. Op eBay.nl worden nu ongeveer 115.000 producten aangeboden. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, aldus Silverman. "Voor de eBay-gebruikers betekent de integratie van Paypal onder meer dat zij makkelijker kunnen aangeven of zij Paypal als betaalmethode accepteren", legt Silverman uit. Voorheen moesten gebruikers die Paypal accepteerden dit handmatig aan hun pagina toevoegen. Met Paypal hoeven gebruikers geen bank- of creditcardgegevens bij hun aankoop te verschaffen. Deze gegevens (van zowel koper als verkoper) zijn alleen bij de tussenpartij - Paypal - bekend. Als de gebruikers kiest voor betaling met Paypal, ontvangt hij een mailtje waarin hij de koop bevestigt. De betaling wordt vervolgens automatisch via de bank of creditcardmaatschappij geregeld. De Nederlandse vuurdoop van Paypal zal het gemak voor kopers en verkopers vergroten, beweert Mathias Entenmann, internationaal directeur bij Paypal. Voor de integratie is de website van Paypal in het Nederlands vertaald. Ook is er een Nederlandstalige klantenservice in werking gesteld die vanuit Dublin werkt.

Europa

Nederland is het tweede Europese land waar Paypal van start gaat. De Europese primeur was al eerder voor Engeland. Volgende week gaat Paypal ook in Duitsland van start. Er zijn volgens Entenmann van Paypal diverse redenen dat Nederland nog voor Duitsland, Frankrijk en andere grote Europese landen aan de beurt is. Zo kent Duitsland een groter aantal betaalmethoden en zijn er nog taalproblemen. Bovendien gebruiken al relatief veel Nederlanders Paypal. "Je ziet in Nederland een grote vraag naar deze methode. Eén op de vier Nederlandse eBay-gebruikers heeft een Paypal-account", aldus Entenmann.

Makkelijk

Nederlanders zijn volgens Ebay.nl-directeur Silverman erg makkelijk in het kopen en verkopen van spullen in het buitenland. "Daardoor hebben we vorig jaar een enorme groei doorgemaakt." Hij zegt niet bang te zijn van de concurrentie van sites als Marktplaats.nl, waar gebruikers gratis artikelen te koop kunnen aanbieden. "Wij vragen tien cent voor het plaatsen van een item, als je dat niet wilt betalen, is het product het waarschijnlijk niet waard om serieus verkocht te worden", aldus Silverman. "EBay wil geen vrijmarkt worden zoals op Koninginnedag."