Later vandaag zal eBay de verkoop officieel bevestigen, zo verwacht de New York Times op basis van anonieme bronnen. Voor het weekend berichtte Techcrunch al over het overnamebod.

Het veilingbedrijf doet zijn voiptak van de hand aan een groep van durfinvesteerders waaronder Andreessen Horowitz, het investeringsvehikel van Netscape-legende Marc Andreessen. De prijs is niet bekend, maar eerder stelde eBay 2 miljard dollar 'te weinig' te vinden.

Op de wip

Skype zit al langer op de wip bij eBay. Gekocht in 2005 voor ruim 3 miljard dollar, heeft het zijn potentie voor het moederbedrijf nooit kunnen waarmaken. EBay wilde Skype integreren met de e-commerce- en betalingsdiensten waarop eBay drijft, maar er bleken te weinig raakvlakken. Uiteindelijk schreef het concern 1 miljard af op de acquisitie van Skype.

Afgelopen voorjaar zou er sprake van zijn dat de Skype-oprichters Niklas Zennström en Janus Friis de voipdienst zouden willen terugkopen, maar eBay ging in plaats daarvan voor een aparte beursgang voor Skype. Dat plan is echter ook van de baan nu er overeenkomst is met een andere groep investeerders.

Licentieconflict

eBay is daarnaast in juridisch conflict verwikkeld met Zennström, omdat die de licentie op de p2p-technologie die Skype gebruikt heeft ingetrokken. EBay zou daarom zelf aan alternatieve technologie sleutelen om de continuïteit van Skype veilig te stellen.