Zo'n 700.000 verkopers op eBay gebruiken Selling Manager om hun producten op de veilingsite te beheren. Het is de meest populaire tool onder eBay-handelaars.

Promotieacties

Met deze stap wil eBay zijn "open ontwikkelplatform naar een hoger niveau tillen", zegt Max Mancini van het veilinghuis. Op eigen kracht kan eBay de functionaliteit van de Selling Manager-tool onvoldoende uitbreiden. Verkopers kunnen straks kiezen tussen een lijst met tools en toepassingen om hun veilingzaken te regelen.

Ook wil eBay op maat gesneden tools gaan aanbieden aan bepaalde groepen verkopers. Zo kan een handelaar die zijn 10.000ste product verkoopt reclame ontvangen voor crm software waarmee hij zijn klanten beter kan bedienen.

EBay moet nog besluiten of ontwikkelaars voor dergelijke promotieacties moeten betalen, zegt Mancini. Wel is er al veel vraag bij ontwikkelaars. "Een van de meest gestelde vragen van ontwikkelaars is hoe we hun toepassingen kunnen helpen verspreiden onder verkopers", aldus Mancini.

PayPal

Tegelijkertijd komt PayPal, eBays online betaaldienst, in juli met een nieuwe Developer Central-portalsite voor externe ontwikkelaars. Hier zal naast forums, marketingmateriaal en code een overzicht komen van ontwikkelaars. eBay-handelaars kunnen daar gecertificeerde PayPal-bouwers vinden. Verder komt de betaaldienst met verschillende nieuwe API's en fraudefilters.

Het ontwikkelprogramma van PayPal heeft sinds 2001 zo'n 35.000 actieve ontwikkelaars aangetrokken, van wie er nu 300 gecertificeerd zijn. Het in 2000 opgerichte eBay-programma heeft zo'n 70.000 ontwikkelaars.