Het luxehuis Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), fabrikant van dure tassen, parfums, modekleding, champagne en cognac had eBay aangeklaagd omdat je volgens het bedrijf op de veilingsite struikelt over de aangeboden nepproducten onder merknamen van LVMH.

Volgens de dagvaarding was in 2006 maarliefst 90 procent van het aanbod van luxe tassen, parfums en horloges van merken als Louis Vuitton en Christian Dior nagemaakt. Het modehuis verkoopt alleen producten via exclusief geselecteerde partners.

De rechter gaat grotendeels mee in de eisen van LVMH, dat 50 miljoen euro had geëist. Naast de boete wordt de verkoop van vier merken parfum op eBay verboden. Ook moet eBay het vonnis drie weken op haar website zetten en betalen voor publicatie in drie kranten naar keuze van LVMH.

LVMH-adviseur Pierre Gode spreekt in een reactie van een 'belangrijk precedent, een baanbrekende uitspraak die creativiteit helpt beschermen'. Ebay is strijdbaar en heeft direct aangegeven in hoger beroep te gaan, meldt Bloomberg.

"De uitspraak van vandaag gaat niet over onze strijd tegen nepproducten, maar is een poging van LVMH om anticompetitieve handelspraktijken te beschermen ten koste van consumentenkeus en de broodwinning van brave verkopers die eBay elke dag steunt. We zullen dit vonnis aanvechten vanuit hun belang", aldus de veilingreus.

Notice and takedown voldoet

In Nederland is het tot nog toe afdoende voor dergelijke sites om aanbod van nepproducten weg te halen nadat de beheerders daarvan op de hoogte zijn gesteld. Richtinggevend hierbij is het Stokke-Marktplaats vonnis, waarbij Marktplaats door de rechter werd ontslagen van de geëiste verplichting om nepproducten van te voren al op te sporen.

Overigens is LVMH betrokken in nog een rechtszaak met een Amerikaanse internetgigant, in dit geval Google. Het modehuis heeft het zoekbedrijf aangeklaagd omdat het 'misleidende' AdWords bij zoektermen als 'fake Louis Vuitton' zou plaatsen die leiden naar malafide handelaren in nagemaakte producten. Deze zaak ligt momenteel bij het Europese Hof.