Voor bijna één miljard dollar wordt eBay eigenaar van het Amerikaanse online betaalbedrijf Bill Me Later en voor ongeveer 390 miljoen dollar krijgt EBay twee Deense advertentiesites in handen: dba.dk en de occasionwebsite bilbasen.dk.

Nummer 1 en 2 voor online betalen

EBay heeft met de acquisistie nu de twee grootste online betaaldiensten in handen, want Bill Me Later is de éénnagrootste, na PayPal De twee diensten vullen elkaar aan, aangezien Bill Me Later uitgestelde betalingsopties of financieringsopties biedt voor eBay-klanten die PayPal gebruiken.

EBay betaalt een bedrag van 820 miljoen dollar cash en 125 miljoen dollar in aandelen. De verwachting is dat de deal eind van dit jaar rond is. Met de aankoop van Bill Me Later kan eBay zich nu ook richten op grotere klanten, terwijl EBay voorheen kleinere en middelgrote bedrijven tot zijn klanten rekende, aldus EBay-topman Scott Thompson.

Deense advertentiesites

De aankoop van de twee Deense advertentiesites, eentje die is gelinkt aan de Deense krant Den Blå Avis en een occasionsite, zal eBay op maandelijkse basis een geschatte 168 miljoen extra pageviews opleveren. Momenteel bezit eBay advertentiesites in meer dan 1.000 steden, verspreid over 20 landen.

Met de twee sites krijgt eBay technologie in handen die ze kunnen gebruiken om andere advertentiesites te verbeteren, stelt Phil Donahoe, CEO van EBay.

1.000 werknemers de laan uit

Naast de aankoop van de websites geeft EBay ook aan dat het bedrijf ongeveer 1.000 medewerkers ontslaat, evenals enkele honderden tijdelijke werknemers. Met deze ontslagen is eBay in staat om te snijden in de uitgaven, maar de ontslagen zullen leiden tot herstructureringskosten die in het vierde kwartaal van dit jaar kunnen oplopen tot 80 miljoen dollar.

Donahoe: "We zijn zeer strategisch te werk gegaan bij het bepalen waar de ontslagen plaat zullen vinden." Volgens hem leveren de ontslagen op jaarbasis een besparing van 150 miljoen dollar op. Medio september deden al geruchten de ronde dat eBay 1500 werknemers zou ontslaan, maar toen werden deze geruchten niet door de veilinggigant bevestigd.