Het project begon al in juni 2008 achter gesloten deuren. Maar vanaf woensdag kunnen alle geïnteresseerde ontwikkelaars applicaties maken voor eBays Selling Manager. De applicaties zijn vanaf de zomer beschikbaar voor de gebruikers van het veilingplatform.

Op dit moment wordt Selling Manager door 700.000 verkopers gebruikt. Het bestaat sinds 2000 en heeft momenteel 13.000 applicaties. Tot nu toe werden die applicaties alleen door eBay zelf ontwikkeld. Door externe ontwikkelaars toe te laten tot het platform hoopt eBay het makkelijker te maken voor verkopers om bruikbare applicaties te ontdekken. Volgens eBay kan het onmogelijk zelf tegemoet komen aan alle wensen van gebruikers, daarom werd gekozen om het platform open te maken.

Actief promoten

Om ontwikkelaars te enthousiasmeren gaat eBay de applicaties van derden actief te promoten. Dat moet het aantrekkelijker maken voor bedrijven en ontwikkelaars om met een eigen applicatie te komen. Om de marketingkosten te dekken houdt eBay een deel van de verkoopopbrengst van de applicaties voor zichzelf.

Volgens analistenbureau Forrester is het openen van het platform vooral voordelig voor kleine handelaren. Zij hebben vaak niet de middelen om softwarepakketten te kopen en die te integreren met eBay. Nu krijgen ze wel toegang tot business management systemen die zijn geïntegreerd met de marktplaats. Daarnaast voorspelt Forrester een groei van het klantenbestand van ontwikkelaars omdat hun applicaties beter zichtbaar worden in de Selling Manager.