Het management van Craigslist zou veranderingen hebben gemaakt waardoor het aandeel van de veilinggigant is verwaterd. De rechtszaak werd op dinsdag in de staat Delaware aangespannen.

Craig Newmark

Craigslist, vernoemd naar oprichter Craig Newmark, is een populair online prikbord dat vergelijkbaar is met Marktplaats.nl. Individuen en bedrijven kunnen er advertenties achterlaten voor uiteenlopende zaken, zoals goederen die te koop zijn, open vacatures en huizen die te koop of te huur staan. De site heeft een versie voor Amsterdam en de Randstad, maar is vooral populair in de Verenigde Staten.

Craigslist noemt zichzelf "pro-sociaal": als een sociale Robin Hood rekent de site alleen geld voor advertenties van bedrijven en helpt ondertussen zijn gebruikers, bijvoorbeeld door misstanden in de huizenmarkt te bestrijden.

eBay verworf in 2004 een belang van 28,4 procent in Craigslist door aandelen van een voormalig werknemer over te nemen. De transactie kwam als een grote verassing voor zowel de buitenwacht als Craigslist zelf, omdat deze zonder wetenschap van de site had plaatsgevonden.

Verwaterd naar 10 procent

eBay heeft geen details gegeven over de rechtszaak, maar zei dat ceo Jim Buckmaster en Newmark aandelentransacties hebben verricht waardoor het belang van eBay is teruggelopen naar 10 procent. Daarmee hebben zij hun plicht naar eBay verzaakt, zo luidt de beschuldiging.

Een woordvoerder van Craigslist weigerde commentaar, maar zei dat de site waarschijnlijk op zijn blog een verklaring zou afleggen.

"De recente acties van de Craigslist-bestuurders hebben eBay en zijn investering in Craigslist benadeeld," zei Micke Jacobson, advocaat van de veilinggigant. "Sinds we in 2004 met Craigslist over onze investering hebben onderhandeld, zijn we open en in goed vertrouwen opgetreden als minderheidsaandeelhouder. We zijn daarom verrast door deze eenzijdige acties."