Met de prijsverlaging hoopt het bedrijf de verkoop van producten te stimuleren en nieuwe klanten te trekken, meldt Reuters. Daarnaast verwacht eBay meer balans te kunnen brengen in de verhouding tussen het aantal kopers en verkopers en op die manier te voorkomen dat klanten overlopen naar concurrenten als Amazon.com.

Volgens Lorrie Norrington, president of marketplace operations bij eBay is de maatregel zeer ingrijpend: "Ik denk dat die de grootste verandering is die we ooit hebben aangebracht aan het systeem. Het is een zeer grote aanpassing ten opzichte van de huidige situatie."

70 procent reductie

Verkopers die producten aanbieden middels het 'Buy it Now' principe gaan 35 dollarcent per item betalen voor 30 dagen plaatsing. Dat is een tariefsreductie van zeventig procent.

De veranderingen worden eerste op de Amerikaanse site doorgevoerd, hierna zullen de sites in Duitsland en Engeland (de twee grootste sites na de Amerikaanse) volgen. Nederland voert een eigen prijsbeleid.

Groepen

De nieuwe methode zal vanaf 16 september worden gebruikt voor de Amerikaanse site en moet er, naast de genoemde intenties, voor zorgen dat de site minder vervuild raakt met veel van dezelfde items. Zo kunnen honderd paar witte sokken nu verkocht worden als één groep en niet als honderd losse items. Daarbij blijven dergelijke producten nu 30 dagen staan in plaats van 7, zodat verkopers niet telkens opnieuw hun producten hoeven te uploaden.

Transitie naar webwinkelplatform

In het tweede kwartaal van dit jaar bestond de omzet van eBay voor 42 procent uit verkopen met vaste prijzen, drie procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het nieuwe beleid moet groei in dit segment aanjagen.

De tariefsreductie voor objecten met een vaste prijs vloeit voort uit het besluit van eBay de veilingactiviteiten te snoeien ten faveure van meer reguliere webwinkelhandel à la Amazon.

Volgens eBay komt dit omdat het bedrijf luistert naar de wensen van haar gebruikers en bereid is om haar businessmodel daarop aan te passen. Daarbij is het bedrijf na de prijsverlaging naar eigen zeggen de grootste speler op het gebied van verkopen met een vaste prijs. Zo meldt eBay dat een verkoper die doorgaans 5000 dollar betaalt aan tarieven voor verkopen, voortaan 11 procent minder zal betalen.

PayPal push

De introductie van het systeem gaat gepaard met een nieuwe zoekmachine die kopers in staat stelt om specifiek te zoeken op items met een vaste prijs, of via het veilingsysteem. Daarnaast zal eBay een maximumbedrag instellen voor verzendkosten in de rubriek media, waarbij bonussen kunnen worden uitgekeerd wanneer een verkoper gratis verzending aanbiedt. Daarnaast worden verkopers verplicht om ten minste één digitale betaalmogelijkheid aan te bieden, zoals PayPal of creditcard. Contact geld en cheques gaan in de ban.