"Skype is een fantastische stand-alone business met een sterke basis en versneld momentum. Maar het is duidelijk dat Skype geringe synergie heeft met eBay en PayPal", legt eBay's ceo John Donahoe de beslissing uit. De topman had zich toen hij vorig jaar aantrad één jaar gegeven om het lot van Skype binnen eBay te bepalen. De beslissing is nu genomen: het concern wil van de voip-dochter af: het zal Skype als zelfstandig bedrijf naar de beurs brengen in de eerste helft van 2010.

400 miljoen gebruikers

"We geloven dat Skype als zelfstandig beursgenoteerd bedrijf het best in staat is zijn potentie te maximaliseren", aldus Donahoe. Het is niet duidelijk of eBay nog een minderheidsbelang in Skype wil blijven houden.

De webveilingreus wilde Skype integreren met de e-commerce- en betalingsdiensten waarop eBay drijft, maar er bleken te weinig raakvlakken. Skype genereerde vorig jaar een omzet van 551 miljoen dollar op circa 400 miljoen gebruikers. Het is feitelijk de grootste virtuele telecomoperator ter wereld. Vooral met Skype op de mobiel timmert het de laatste tijd aan de weg. De koers van eBay steeg nabeurs licht na het nieuws.

Rechtszaak over p2p-technologie

Een verkoop aan de oprichters Niklas Zennström en Janus Friis zit er dus niet in. Die wilden samen met investeerders Skype weer terugkopen. Maar Zennström en Friis kunnen de beursgang nog wel in de wielen rijden. De twee bezitten namelijk patenten op de p2p-technologie, die Skype ook gebruikt, ondergebracht in het bedrijfje Joltid.

Recentelijk hebben ze deze licentie aan Skype beëindigd omdat die het contract zou hebben gebroken. De zaak is inmiddels voor de Britse rechter. EBay erkent in een recentelijke kennisgeving aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat deze kwestie het reilen en zeilen van Skype negatief kan beïnvloeden en zelfs de continuïteit van het voipbedrijf bedreigt.