De investering moet verdere internationale expansie van eBuddy in Groot Brittannië en de Verenigde Staten financieren, zegt eBuddy in een persbericht.

Nieuwe diensten

De eBuddy-oprichters verwachten nog dit jaar een aantal diensten toe te voegen. "We willen nog dit jaar ook ondersteuning voor voip en webcams integreren", vertelde medeoprichter Onno Bakker eerder dit jaar in een interview met Webwereld. De dataoverdracht wil Bakker via p2p laten verlopen, om het verkeer 'schaalbaar' te houden.

De peer-to-peer-structuur moet de schaalbaarheid verder verbeteren. Dat zou namelijk een kritische factor zijn geweest in het succes van de dienst, bepleiten de oprichters. eBuddy vertrouwt op ongeveer 100 servers die zijn verspreid tussen rekencentra in Amsterdam en San Francisco. Terwijl concurrenten bezweken onder nieuwe aanwas, laat eBuddy zich voorstaan op de snelle dienstverlening.

1,4 miljard bannerimpressies

Eén op de vier internetters die in het oliestaatje Brunei chatten, doen dat nu al via de software van het Nederlandse eBuddy. En ook op de thuismarkt claimt de ontwikkelaar van de webbased instant messaging software succes: van de 12 miljoen bezoekers die elke maand de dienst weten te vinden, komt 1 miljoen uit Nederland. Een speciale mobiele dienst telt inmiddels ongeveer 1,5 miljoen downloads.

Comscore, een onderneming die gespecialiseerd is in het meten van sitebezoek, is conservatiever. De Amerikaanse firma schat het aantal unieke Nederlandse bezoekers aan de site over december op 364 duizend. Internationaal telde Comscore in die maand 4,5 miljoen bezoekers.

Al die bezoekers leiden per maand tot ongeveer 1,4 miljard bannerimpressies, vertelde eBuddy in een interview met Webwereld eerder deze maand. eBuddy doet geen uitspraken over de omzet, maar beweert winstgevend te zijn met een personeelsbestand van 35 medewerkers.

Google Zeitgeist

Vorig jaar behaalde het Amsterdamse bedrijf de zevende positie in Google's jaarlijkse 'Zeitgeist', een lijst met snel stijgende zoektermen van de zoekmachine.

eBuddy bood in 2003 bood als eerste een online chat-client waar gebruikers via een webpagina gebruik kunnen maken van de chatdiensten van Microsoft, Yahoo, AOL, Gtalk en MySpace. De nieuwe versie van de web messenger, nu nog in een bètafase, biedt bovendien een 'eBuddy ID' waarmee gebruikers direct op alle chat-services ingeloggen, waardoor de contactpersonen van alle diensten in één venster onder elkaar staan.

Weddenschap

"Het bedrijf is in mei 2004 ontstaan met een weddenschap van onze medeoprichter Paolo, die claimde dat hij MSN Messenger kon laten draaien op een Nokia 6310i", vertelde Jan-Joost Rueb. Toen dat experiment geslaagd was, ontwikkelde Taylor een browserversie. "Toen hij die live zette, had hij vervolgens drie weken lang geen internet, omdat iedereen inlogde op zijn servers."

De dienst bundelt niet alleen verschillende chatdiensten, hij laat gebruikers bovendien chatten zonder dat zij software hoeven te installeren - handig voor wie wil babbelen vanaf het werk of een internetcafé.