"Het project vindt plaats in een gebied waar reeds breedbandnetwerken aanwezig zijn", stelt de commissie in een verklaring. "De subsidie corrigeert niet de marktwerking en gaat ook geen onredelijke prijsstellingen tegen. De schade die de subsidie toebrengt aan de marktwerking weegt niet op tegen de positieve effecten van het project." Het is voor het eerst dat de Europese Commissie staatssteun aan een breedbandproject verbiedt.

"Staatssteun aan breedbandprojecten kan voordelig zijn voor bedrijven en consumenten op plekken waar geen snelle internettoegang aanwezig is", aldus Eurocommissaris voor Mededinging Neelie Kroes. "De subsidie voor Appingedam is niet te rechtvaardigen omdat er reeds private aanbieders van breedband aanwezig zijn."

Kabelaanbieder Essent spande in 2004 al een rechtszaak aan tegen de gemeente Appingedam vanwege de plannen om enkele duizenden woningen en enkele honderden bedrijven te voorzien van glasvezel. De Europese Commissie is vervolgens een onderzoek gestart of er mogelijk sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Citynet

De Europese Commissie heeft nog geen uitspraak gedaan over het Amsterdamse glasvezelnet Citynet. Ook tegen dat glasvezelproject ageren de kabelaars. Kabelbedrijf UPC is in een juridische strijd verwikkeld met de gemeente Amsterdam rond de vraag of de gemeente al glasvezelkabels mag leggen.

Volgens de gemeente worden de kabels alvast gelegd zodra er ergens werkzaamheden zijn, om te voorkomen dat een straat tweemaal opengebroken moet worden. "In Amsterdam doen we aan slim graven", verklaarde woordvoerster van de gemeente Marjolijn van Goethem eerder tegenover Webwereld. "Dat betekent dat als er een straat wordt opengebroken andere partijen een aanvraag kunnen indien om daar ook direct kabels te plaatsen zodat de straat niet zes keer in een jaar moet worden opengebroken." De kabels zijn echter niet in gebruik.

Stiekem

UPC noemde de gang van zaken 'stiekem' en spande een kort geding aan. Nadat deze verloren werd door de kabelaar, kondigde het bedrijf aan in hoger beroep te gaan. 'De uitspraak is niet juist zolang de Europese Commissie nog onderzoek doet naar de vraag of de aanleg van glasvezel door de gemeente als staatssteun moet worden gezien", zei Mark Zellenrath van UPC eind juni tegenover Webwereld.

De gemeente Amsterdam stelt nog niets van het hoger beroep te hebben vernomen. Dirk van der Woude, adviseur van het college van B&W bij de gemeente bij Amsterdam: "UPC stelde direct na het verlies van het kort geding dat het in hoger beroep zou gaan. Ze hebben daar nog veertien dagen voor en wij hebben nog niets vernomen." Mark Zellenrath van UPC reageert tegenover Webwereld: "Dat is een kwestie van dagen. De gemeente Amsterdam hoeft zich geen zorgen te maken over het hoger beroep."