Dat laat topjurist Julia Holtz van Google weten op het Google European Public Policy Blog. De klagers zijn Foundem uit het Vereningd Koninkrijk, de Franse juridische zoekmachine ejustice.fr, en Ciao! from Bing. Het Britse bedrijf Ciao! is in 2008 overgenomen door Microsoft.

De klagers

Google noemt Microsoft in verband met nog een andere partij. Foundem is lid van ICOMP, een organisatie die door Microsoft wordt ondersteund. Foundem is een verticale zoekmachine en prijsvergelijkingssite. Het klaagt dat het algoritme van Google de site naar onder duwt in de zoekresultaten, omdat de Amerikaanse zoekreus Foundem beschouwt als een concurrent.

Dat is ook de klacht van ejustice.fr, aldus Holtz. De jurist van Google verwerpt de beschuldiging. Google heeft volgens haar niets tegen verticale zoekmachines. Soortgelijke andere sites scoren wel goed in Google, zo luidt haar verdediging.

Wat Ciao! betreft gaat er een langere voorgeschiedenis aan vooraf, schrijft Holtz. De site was lange tijd een AdSense-partner van Google met wie het altijd een goede relatie had. Maar nadat Microsoft de zoekmachine had overgenomen, begonnen klachten binnen te druppelen over de standaard voorwaarden van Google. Eerst is zoekmachine naar de Duitse autoriteiten gestapt, en nu dus naar Brussel.

Microsoft niet verbaasd

Microsoft is niet verbaasd dat de Europese Commissie kritisch gaat kijken naar de online advertentiemarkt. Het is immers een belangrijke markt, die wordt “gedomineerd door één speler”. Maar Microsoft verklaart ook dat het nog niet is ingelicht door de Commissie.

In een e-mail verklaart het bedrijf dat het ondertussen de medewerking voortzet met het onderzoek van de Duitse autoriteiten naar Google. Dit is naar aanleiding van antitrustklachten die zijn ingediend door Ciao! en verschillende andere Duitse bedrijven.

Vooronderzoek

De Europese Commissie start wel vaker vooronderzoeken na klachten. Daarin wordt de markt goed bekeken en wordt met de betrokken partijen gesproken. Pas na dit vooronderzoek wordt besloten of er een volledig onderzoek komt.

Update:

Het door Microsoft overgenomen Ciao is een Britse zoekmachine, maar heeft klacht tegen Google ingediend in Duitsland.