De antitrustbrigade van Eurocommissaris Joaquín Almunia heeft invallen gedaan bij verschillende grote bedrijven die internetconnectiviteit leveren. Dit is gebeurd in verschillende lidstaten van de Europese Unie. Brussel heeft zorgen dat zij de antitrustregels overtreden en hun dominante marktpositie misbruiken.

Backbonekartel

De EC wil niet zeggen bij welke bedrijven een ‘onaangekondigde inspectie’ is gedaan, maar het gaat om wholesale connectiviteitsdiensten om alle internetbestemmingen te kunnen dekken, zoals transit- en backboneproviders.

Het gaat in elk geval om Deutsche Telekom, meldt Bloomberg. Le Figaro meldde dat er ook invallen zijn gedaan bij Orange (voorheen France Telecom) en Telefonica.

Sommigen daarvan vormen een exclusieve club van Tier 1 carriers. Die rekenen elkaar onderling geen geld voor het uitwisselen van IP-verkeer, maar ieder ander moet hun wel betalen.

De Nederlandse concurrentiewaakhond ACM is niet op de hoogte van de actie, en er zijn geen invallen in Nederland gedaan, meldt de ACM-zegsvrouw aan Webwereld.