Google en de Europese Commissie hebben een doorbraak bereikt in hun schikkingsonderhandelingen. Google zou bereid zijn om ook zijn mobiele diensten te wijzigen, nadat het directoraat mededinging hier ook antitrustzorgen had geuit, meldt de Financial Times.

Google gaf begin juli aan bereid te zijn tot verschillende aanpassingen om een formele antitrutszaak te voorkomen. Maar de onderhandelingen gingen moeizaam, en vorige week leek het er nog op dat eurocommissaris Almunia de zaak zou doorzetten. Brussel eist van de zoekgigant ook aanpassingen van mobiele diensten om concurrentie meer ruimte te geven.

Concurrentievervalsing

Volgens de EC pleegt Google in potentie machtsmisbruik op vier gebieden: het trekt zijn eigen verticale zoekdiensten voor; het neemt (user generated) content van rivalen over en integreert die in eigen, concurrerende diensten; het sluit exclusieve deals met sites over advertentiediensten en het maakt het AdWords-klanten moeilijk om over te stappen naar een advertentieplatform van een concurrent.

Het is nog geheel onduidelijk welke aanpassingen de EC precies eist en welke Google zal doen. Google wil niet inhoudelijk ingaan op de kwestie, de onderhandelingen lopen nog.