De EC verklaart nog altijd vóór open ict te zijn en stelt dat dit neerkomt op interoperabiliteit. De keuze voor Windows staat daar niet haaks op, antwoordt de Commissie op kritische vragen van het Europese Parlement. Die vragen zijn gesteld naar aanleiding van de onderhandse deal met Microsoft voor de migratie van 36.000 pc’s van Windows 2000 naar Windows 7.

Open standaarden

De Comissie “heeft er vertrouwen in dat haar infrastructuur alle belangrijke it-standaarden en -specificaties ondersteunt, of dat nou met open source- of met bedrijfseigen software is”, luidt het antwoord op de Parlementsvragen. De EC verklaart “volledig toegewijd te blijven aan het promoten van interoperabiliteit”, meldt de nieuwssectie van EU open source-informatiesite Osor.eu. Die informatiesite wordt gefinancierd door de EC.

Het belang van interoperabiliteit en standaarden daarvoor is dat er van platforms gewisseld kan worden, stelt de EC zelf. Het Europese overheidsorgaan ontkent dat het vastzit aan Microsoft-producten, maar verlengt nu wel de softwarelicenties voor Windows. Het contract daarvoor heeft een waarde van 50 miljoen euro, een looptijd van drie jaar en is al rond, meldt ict-nieuwssite ComputerWeekly.

‘Maar klein deel van TCO’

“De producten van Microsoft worden nu inderdaad gebruikt voor slechts één bepaalde laag in de ict-infrastructuur van de EC, namelijk het platform voor kantoorautomatisering”, antwoordt de Commissie op de vragen van Parlementsleden Bart Staes en Mary Honeyball. Daarbij wijst het EU-overheidsorgaan erop dat de licentiekosten voor die producten maar een marginaal deel zijn van de totale kosten voor het gebruiken en onderhouden van de eigen ict-infrastructuur.

Bovendien zou het huidige raamwerkcontract dat de EC heeft met Microsoft de betrokken EU-instanties al toestaan om te migreren naar de nieuwste versie van Windows. Het nieuwe contract, voor de komende jaren, zou dus slechts een uitbreiding van die bestaande overeenkomst zijn.

Overstapproblemen

De EC gebruikt die redenatie als argument voor het niet aanbesteden van deze grote ict-deal. Een ander argument is dat overstappen van Microsoft naar een andere softwareleverancier niet zomaar te doen is. Zo’n overstap zou de EC dwingen tot de aanschaf van software met dermate andere, technische eigenschappen dat het “zou leiden tot incompatibiliteit of buitensporige technische problemen in het gebruik en onderhoud”, meldt ComputerWeekly.

De Commissie verlengt hiermee de softwareovereenkomst die het in 2007 heeft gesloten met Microsoft. Dat contract is nu net afgelopen. De upgrade naar Windows 7 is in december vorig jaar al overeengekomen, op een geheime bijeenkomst.

Onderhands vanwege tijdsdruk

Van een openbare aanbesteding is afgezien omdat daar geen tijd voor zou zijn: het contract zou immers in mei al verlopen. Dit blijkt uit de notulen van die geheime vergadering, die eind maart naar buiten zijn gekomen. Het vervallen van het contract voor de gebruikte Windows-versies 2000 en XP noopt de Commissie tot een snelle upgrade. EC-woordvoerder Antony Gravili zei eind maart dat er nog geen definitieve beslissing was genomen.

Update:

Verduidelijkt dat OSOR.eu geen nieuwssite is, maar een EU-informatiesite voor overheden, mét een nieuwssectie.

Heeft de EC gelijk en is er geen goed Windows-alternatief? Breng je stem uit in de peiling.