Eurocommissaris Joaqíun Almunia vermoedde in mei al dat de voorstellen van Google niet toereikend waren, maar de inspraakprocedure en markttest liepen toen nog. Die is nu afgerond en de Europese Commissie is van mening dat het schikkingsvoorstel niet toereikend is, zo meldt persbureau Reuters.

“Na de analyse van de markttest die op 27 juni is afgerond, heb ik geconcludeerd dat de voorstellen die Google ons heeft gestuurd niet genoeg zijn om onze zorgen weg te nemen”, zei de Eurocommissaris op een persconferentie. “Daarom heb ik een brief geschreven aan meneer Schmidt van Google waarin ik het bedrijf vraag om verbeteringen aan het voorstel.”

Duidelijkere labels

Het antitrustonderzoek tegen Google loopt inmiddels al zo’n drie jaar. Diverse concurrenten van Google betichten de zoekgigant van oneerlijke concurrentie door resultaten omlaag te drukken door eigen diensten voor te trekken. Google heeft nu beloofd resultaten van eigen diensten duidelijker te zullen labelen in de zoekmachine.

Rivalen zijn zeer ontevreden over het voorstel van Google, waarin ook hyperlinks naar verticale zoekdiensten van concurrenten prominenter worden getoond. Volgens de tegenstanders helpen deze maatregelen niet en zou een markttest dat moeten uitwijzen. De EC heeft die test nu afgerond en eist dus nog meer aanpassingen.