De in het geheim opgestelde en uitonderhandelde Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is eerder dit jaar al verworpen door het Europese Parlement. De stemming in het EP was bijna nog uitgesteld in afwachting van de toetsing door het Europese Hof van Justitie. Die keuring zou zeker 18 maanden in beslag nemen, en mogelijk wel twee jaar.

Toch toetsen

Na de afwijzing door het EP heeft de Europese Commissie nog wel vastgehouden aan zijn toetsingsverzoek. De EC verklaarde toen dat het aan de hand van dat oordeel bepaalt welke vervolgstappen het neemt. Dit duidt op de mogelijkheid van een aangepast ACTA, wat dan wel aangenomen kan worden door de Europese Unie. Bovendien zou tegen de tijd van een oordeel door het Hof ook de publieke ophef over het geheime handelsverdrag zijn weggeëbd.

Nu ziet de Commissie alsnog af van de 'wettelijkheidstest' voor ACTA, dat al vele malen eerder dood is verklaard. De EC stelt dat er "geen realistische kans" is dat ACTA wordt aangenomen in Europa, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.

Dreigend vervolg

Ondertussen bestaat ACTA nog wel buiten de Europese Unie. Zo heeft Japan het Amerikaanse handelsverdrag al formeel geratificeerd en heeft Australië het nog in behandeling. Verder zijn er in de Verenigde Staten diverse wetsvoorstellen opgekomen -en afgeschoten - die veel van de omstreden elementen van ACTA lijken te emuleren.

Voorgestelde wetten zoals SOPA en PIPA (Protect IP) zijn weliswaar van de baan, maar het blijft de vraag of de diverse bestrijders van auteursrechtenschending hun streven naar een strengere wettelijke aanpak echt opgeven. Zo is er nog het wetsvoorstel CISPA voor cyberbeveiliging wat in de oorspronkelijke vorm ook was voor de bescherming van intellectueel eigendom en de bestrijding van auteursrechtenschendingen.

Ook security- en internetguru Bruce Schneier is ervan overtuigd dat een 'son of PIPA' er zeker wel van komt. "De industrie geeft het niet op", zei hij eerder dit jaar in een interview met Webwereld. "Maar op de lange termijn gaat dit probleem wel weg." Alleen is het op de korte termijn wel een flink gevaar, voegt hij daaraan toe.