De boete is woensdag opgelegd omdat Microsoft niet tijdig alle technische details over bepaalde communicatieprotocollen van zijn server-producten aan de Europese Commissie heeft overhandigd. Als Microsoft niet snel alsnog openheid van zaken geeft, wordt de boete verhoogd met een dagelijkse som van 3 miljoen euro.

Microsoft heeft de beslissing 'ongepast' genoemd, omdat het zegt twee jaar lang in goed vertrouwen hard te hebben gewerkt om aan de eisen van de commissie te voldoen.

Volgens EU-commissaris voor mededinging Neelie Kroes heeft Microsoft de boete aan zichzelf te danken. "Microsoft zegt met vereende krachten aan een oplossing te werken. Het is jammer dat ze dat twee jaar geleden niet gedaan hebben", aldus Kroes.

"De boete die vandaag is aangekondigd is hoger dan de boetes die de Commissie heeft opgelegd aan de ernstigste schendingen van de mededingingswetgeving, zoals prijsafspraak-kartels", aldus Microsoft-advocaat Brad Smith.

Onduidelijke eisen

Microsoft vindt ook dat de Europese Commissie lange tijd onduidelijk is geweest over welke documenten het bedrijf moest overhandigen, en dat die onduidelijk er mede oorzaak van is dat nog niet alle benodigde stukken zijn ingeleverd. Onzin, volgens Kroes. "Ik geloof niet dat Microsoft niet wist wat de commissie wilde. Dat was helder. De documentatie die Microsoft heeft geleverd, schoot duidelijk tekort", aldus de eurocommissaris.

Kroes hoopt dat Microsoft in Windows Vista wel rekening houdt met de uitkomsten van de antitrustzaak in 2004, die ook de aanleiding vormde voor de vandaag opgelegde boete. De eurocommissaris zegt dat Microsoft de dagelijkse boete serieus neemt en sinds 20 juni hard werkt om alsnog met de benodigde documenten over de brug te komen, maar het bedrijf heeft nog een lange weg te gaan. "Bijna 50 procent van de documentatie is binnen. Nu moeten we de specificaties nog controleren", aldus Kroes.

Microsoft kreeg in eerste instantie 120 dagen om informatie te verschaffen over de communicatie tussen zijn serverproducten en de desktopversie van Windows, zodat de concurrentie programma's kon ontwikkelen die compatible zijn met de systemen. Op verzoek van Microsoft werd de deadline keer op keer uitgesteld.

Verdubbeling

De hoogte van de boete komt neer op 1,5 miljoen euro per dag, gerekend tussen 15 december vorig jaar, de laatste deadline, en 20 juni van dit jaar. Als Microsoft op 31 juli nog niet alle documenten heeft geleverd, kan de Europese Commissie de boete verhogen tot 3 miljoen euro per dag.

Microsoft heeft al een boete van 497 miljoen boete betaald nadat de Commissie tot de conclusie kwam dat het bedrijf zijn monopolie-positie misbruikte voor het vergroten van het marktaandeel in besturingingssystem voor servers en mediaspelers.

Persconferentie

Tijdens een persconferentie woensdagmiddag verklaarde Smith dat Microsoft altijd volledige medewerking heeft willen verlenen aan de Europese Commissie. "Ondanks de boetes zien wij het nog steeds als onze plicht en verantwoordelijkheid om aan de eisen van de commissie te voldoen, en we zullen dan ook alles doen wat de Commissie van ons vraagt", aldus Brad Smith.

Smith zegt dat Microsoft op 18 juli de eerste versie van de laatste documenten zal overhandigen. "De eerste versie van alle documenten wordt door de commissie gelezen en geredigeerd, waarna wij herziene versies indienen. Op 18 juli leveren we zowel herziene versies als eerste versies in." Volgens de advocaat heeft Microsoft na die datum nog enige speelruimte. "Het zal daarna dus nog een tijdje duren voordat we het commentaar op die eerste versies hebben en de wijzigingen hebben doorgevoerd."

Smith wilde op de persconferentie niet ingaan op de vraag welke gevolgen de boete heeft voor de reputatie van het bedrijf.

Eetimes meldt dat Microsoft overweegt tegen de boete in beroep te gaan.