Volgens de EC zijn de prijzen die Telefonica andere internetproviders in rekening brengt voor gebruik van zijn adsl-netwerk te hoog in vergelijking met hun eigen verkoopprijzen. Dit houdt in dat andere internetproviders verlies lijden als zij willen concurreren met Telefonica, zo meldt Reuters.

Telefonica heeft al laten weten dat het in beroep gaat tegen de 'ongerechtvaardigde en buitenproportionele' beslissing. Het telecombedrijf stelt dat het de regels volgt van de Spaanse telecomcommissie CMT en dat de EC die nationale waakhond nu aan de kant schuift.

CMT had al eerder een soortgelijke zaak aangespannen tegen Telefonica, maar heeft die toen laten vallen. De Spaanse telecomwaakhond klaagt nu dat de EC over de nationale beslissing heen walst en een zaak tegen CMT had moeten starten als zij het niet eens was met diens beslissing.

De boete is de hoogste die door de EC ooit is opgelegd aan een telecombedrijf. Verder is het de op een na hoogste boete die de EC ooit heeft opgelegd in een antitrustzaak. Op plaats één staat de boete van 497 miljoen euro die Kroes in 2004 oplegde aan Microsoft.