Eurocommissaris Joaquín Almunia van de Europese Commissie dreigt Microsoft met hoge boetes als de softwarereus niet snel het beloofde browserkeuzescherm invoert in Windows 7 SP1.

De opvolger van Eurocommissaris Neelie Kroes, die ook jarenlang bezig is geweest de Windows-producent aan te pakken voor monopolistische praktijken, laat weten dat het nu tijd is voor een ferme reactie op het laakbare gedrag van Microsoft.

Microsoft breekt beloftes

CEO Steve Ballmer van Microsoft deed twee weken geleden nog persoonlijk de toezegging dat Microsoft klaar stond om maatregelen door te voeren en daarmee de EC-antitrustzorgen weg te nemen over browserkeuze voor gebruikers.

Sterker nog, Microsoft schreef half juli dat het al bezig was met het uitrollen van de update, die het browserkeuzescherm aanzet in Windows 7. Dat scherm blijkt namelijk anderhalf jaar geleden, met de introductie van Windows 7 SP1, plots achterwege te zijn gelaten. Door een 'technische fout', volgens Microsoft.

Nu is het eind september en blijkt de update toch niet te zijn uitgerold. Almunia is zijn geduld kwijt.

“De fout bestaat al meer dan een jaar en het is duidelijk dat we moeten reageren. Het is een serieuze zaak dat Microsoft nog steeds de opgelegde remedie niet heeft uitgevoerd", zegt Almunia tegenover persbureau AFP. In hetzelfde interview geeft de antitrustcommissaris aan dat de EC overgaat op de zwaarste categorie boetes, als er niet snel gehandeld wordt door Microsoft.

Geschiedenis herhaalt zich

In het verleden heeft Microsoft zich meerdere malen verzet tegen opgelegde maatregelen en is het ook in beroep gegaan tegen boetes die de Europese Commissie oplegde voor het geconstateerde monopoliemisbruik. Dat ging bijvoorbeeld om het buitensluiten van concurrentie door het standaard meeleveren van eigen mediaspelersoftware bij het marktdominante Windows.

Sinds juli dit jaar is de antitrustblik van de EC op Microsoft uitgebreid. Naast de bewaking van het browserkeuzescherm in Windows 7 kijkt de Commissie ook naar opvolger Windows 8. De RT-variant van dat aankomende besturingssysteem trekt daarbij nu al de aandacht van de Europese antitrustonderzoekers.

Update: Eurocommissaris Almunia ontkracht de berichtgeving dat Microsoft zich momenteel niet aan de regels houdt. Zie ook:

Almunia: Microsoft houdt zich wél aan de regels