De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de plannen van de mobiele operators Vodafone, Telefonica (O2) en Everything Everywhere (T-Mobile en Orange) om in Groot-Brittannië een gezamenlijk bedrijf op te richten dat applicaties moet ontwikkelen voor mobiel betalen, mobiel adverteren en daaraan gerelateerde data-analysediensten

De Commissie voorziet een potentieel concurrentieprobleem, maar haast zich erbij te zeggen dat “het starten van een onderzoek nog niet vooruitloopt op het eindresultaat ervan". Wel wordt gezegd dat de joint-venture een erg hoog marktaandeel zal hebben. De Europese Commissie heeft 90 werkdagen om te beslissen of de beoogde joint-venture de concurrentie zou beperken in de Europese Unie. De beslissing moet daardoor voor 27 augustus worden genomen.

Technisch en commercieel te sterk blok

De Europese Commissie baseert zijn beslissing om een verder onderzoek te doen naar de verregaande samenwerking van de drie grote mobiele operators op een kort onderzoek ernaar vlak na de verplichte aanmelding van de plannen begin maart.

Uit dat eerste onderzoek bleek dat de partijen “de technische en commerciële mogelijkheden en prikkels" hebben om toekomstige concurrenten te blokkeren in het aanbieden van eigen e-walletdiensten, of die concurrerende diensten zodanig in de weg te zitten dat zij daardoor onaantrekkelijk worden om te gebruiken.

Het nieuwe, dieper gaande onderzoek moet uitwijzen of die vermoedens van concurrentievervalsing terecht zijn. In de UK zijn er vier mobiele operators. De vierde is telco 3, van Hutchison Whampoa. Die is wel de kleinste van de vier.