De antitrustdivisie van de EC heeft gebruikers van de open source-database MySQL aangeschreven. Daarnaast worden huidige klanten van Oracle-databases benaderd over zowel de ervaringen met Oracle als de kwaliteit van overgenomen producten. De EC is bijvoorbeeld benieuwd naar de mening van gebruikers over de Finse database InnoDB die vier jaar geleden is overgenomen door Oracle.

De Duitse softwareontwikkelaar Mayflower heeft een brief met vragenlijst van de EC ontvangen. Eigenaar Björn Schotte publiceert die brief op zijn blog en roept andere MySQL-gebruikers op er zelf ook een aan te vragen bij de EC. Die stelt wel een krappe deadline: ingevulde vragenlijsten moeten vóór 13 augustus binnen zijn bij de antitrustdivise. Een beslissing staat gepland voor 3 september, meldt onder meer Business Week.

Java

Eerder dacht Oracle de overname nog deze zomer af te ronden. Die planning is al onder druk gekomen doordat het Amerikaanse ministerie van Justitie eind juni de eigen antitrustkeuring van de grote overname al heeft verlengd.

Een jurist van Oracle meldde toen dat het bedrijf bijna alle bezwaren heeft kunnen wegnemen vóór het verlopen van de deadline eind juni. Er is alleen nog de kleine kwestie van de licentierechten op Java. Dat zal volgens hem de deal absoluut niet verhinderen.

Oracle heeft zelf al aangegeven dat het Sun vooral koopt vanwege Java. Die 'bekentenis' is gedaan in documenten die zijn ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission). Suns hardware is bijzaak. De vrees bestaat dat bepaalde softwareproducten van het over te nemen bedrijf ook op de tweede rang komen bij Oracle.

Miljardendeal

De overname van serverlerancier Sun kost de softwareproducent 7,4 miljard dollar. Dat is inclusief schulden; het overnamebedrag zelf ligt op 5,6 miljard. Oracle wil hiermee de datacentermarkt openbreken om niet alleen backendsoftware als een database te leveren.