Ook zou Microsoft bepaalde Internet Explorer code automatisch moeten uitschakelen.Dit blijkt uit het kwartaalverslag van Microsoft dat werd ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond.

"De commissie overweegt om Microsoft en pc-fabrikanten te verplichten om gebruikers te laten kiezen tussen verschillende browsers bij het installeren van een nieuwe pc", blijkt uit het verslag. "Een dergelijke oplossing kan tot gevolg hebben dat er verschillende browsers verspreid moeten worden via Windows-pc's." Bij het installeren van Windows na aankoop van een pc zou een gebruiker dan kunnen kiezen uit een lijst van voorgeïnstalleerde browsers zoals, naast IE, Firefox, Safari, Chrome en Opera. Hoe uitputtend deze lijst zou moeten zijn is nog onbekend.

Daarnaast is het mogelijk dat Microsoft bepaalde IE-code moet uitschakelen als een gebruiker kiest voor een andere browser. Om welke code het gaat is onduidelijk.

Microsoft concludeert dat Europa met deze mogelijke maatregelen verder gaat dan bij het verbod op bundeling van Windows met Windows Media Player in 2004. Toen werd Microsoft uiteindelijk gedwongen om een aparte versie van Windows op de markt te brengen waarbij die software ontbrak. Alleen werd Windows N, zoals de variant zonder de player heet, nauwelijks toegepast door fabrikanten. In praktijk haalde de maatregel weinig uit.

'Enorme boete'

Ook ziet Microsoft een 'enorme boete' tegemoet gebaseerd op de verkoop van Windows in de Europese Unie als de commissie besluit dat dat de koppelverkoop van IE met Windows tegen de wet is. Eerder deze maand concludeerde de Europese Commissie dat de bundeling van Internet Explorer met Windows neerkomt op misbruik van het Microsoft-monopolie. De firma zou de browser moeten losweken omdat de bundeling Microsoft een 'kunstmatig distributievoordeel' oplevert, en daarmee de vrije concurrentie belemmert.

Opera klaagt

Browsermaker Opera diende in december 2007 een klacht in tegen Microsoft bij de Europese Commissie. De Noorse softwareontwikkelaar vroeg de EC om de bundeling van IE met Windows te verbieden, en wilde Microsoft dwingen om zich aan webstandaarden te houden. Microsoft heeft een periode van acht weken gekregen om zich te beraden op een reactie. Daarna zal de commissie met of zonder reactie uitspraak doen.

De Europese mededingingsautoriteit was niet direct bereikbaar voor commentaar.