Dat zei EU-commissaris Vivane Reding in een speech waarin ze haar prioriteiten voor de komende vijf jaar uiteenzet. Reding was de afgelopen vijf jaar al commissaris voor telecommunicatie, en mag haar ambtstermijn met nog eens vijf jaar verlengen.

Mobiele betalingen harmoniseren is een van de prioriteiten op de agenda van Reding. "Door het huidige gebrek aan EU-brede standaarden en regels voor 'm-cash' worden de grote mogelijkheden van 'm-commerce' en het mobiele internet niet benut."

E-portemonnee

Volgens Reding is de tijd rijp om de mobiele telefoon te transformeren in een elektronische portemonnee. "Heel spoedig kunnen we de mobiele telefoon gebruikt zien worden om kleine aankopen te doen, zoals een kaartje op het station, een blikje uit de automaat of een bos bloemen bij de bloemist."

"Dit zal het leven makkelijk maken voor consumenten en nieuwe zakelijke mogelijkheden bieden voor bedrijven." Zij ziet de ov-chipkaart dus als tussenstation op weg naar meer mobiele e-commerce.

Nog vaag

Reding laat in het midden hoe ze toe wil werken naar een uniform mobiel betaalsysteem. Op dit moment zijn er talloze verschillende mobiele betaalsystemen op de markt. Zo zijn er mobiele betaaldiensten zoals PayPal die via internet werken. Maar zijn er ook betaaldiensten die werken met een NFC-chip, zoals Rabo Mobiel en het Nederlandse Payter. De daarvoor benodigde NFC-chip zit echter slechts in een beperkt aantal telefoons.

Video

Bekijk hier een verslag van de speech van Reding, door EUX.tv: