De Europese Commissie heeft Google's voorstel gepubliceerd om tot een schikking te komen en een antitrustboete te ontlopen. Zoals eerder al bekend werd, belooft Google dat het eigen diensten in de zoekresultaten duidelijk zal oormerken en op grafische wijze zal scheiden van de organische zoekresultaten.

Ook zal Google links naar drie concurrerende speciale zoekmachines tonen “op een plek die duidelijk zichtbaar is voor gebruikers”. Op kleine schermen wordt slechts één link getoond naar "andere sites". Die link geeft een pop-up met hyperlinks naar de drie concurrenten. Het gaat dan commercieel interessante verticale zoekdiensten zoals Google Places en Shopping.

Aangepaste Google-pagina met grijze rand om Google Shopping-resultaten, icoontje, en links naar drie andere zoekmachines. Zie groter plaatje.

Een maand de tijd

Bij Google News zal Google een icoontje tonen met daarachter een uitlegvenster. Daarnaast belooft Google dat websites selectief kunnen voorkomen dat hun content wordt geïndexeerd en getoond door Google. Tot slot stelt het voor de voorwaarden van zijn advertentiediensten aan te passen.

Belanghebbende partijen hebben een maand om op deze voorstellen te reageren, schrijft de EC. Recent lieten rivalen al doorschemeren niet tevreden te zijn met de toezeggingen. Ook nu tonen ze zich sceptisch. De concurrenten eisen dat Google al zijn diensten precies zo behandelt in de zoekmachine als het met externe diensten doet. De concessies voldoen niet aan deze gewenste ‘zoekneutraliteit’.

Rivalen hekelen slap compromis

Klager Foundem wil nog geen definitief oordeel vellen, maar het ziet er naar uit dat Google’s voorstel te kort schiet, vindt Foundem-CEO Shivaun Raff. “In plaats van te beloven om te stoppen met zijn misbruikpraktijken, lijkt Google’s voorstel meer op een halfslachtige poging het machtsmisbruik wat te verwateren door het labelen van Google’s eigen diensten en als symbolisch gebaar nog wat linkjes naar concurrenten te tonen,” aldus Rauff tegenover Webwereld.