Het directoraat mededinging van Neelie Kroes ziet positieve en negatieve kanten aan het eenzijdige besluit van Microsoft om Windows 7 zonder Internet Explorer in Europa uit te brengen. Voor de Commissie is het in elk geval geen reden de antitrustzaak te laten varen, al ziet het lichtpuntjes.

Goed voor OEMs, slecht voor losse koper

"Bij de verkoop aan computerfabrikanten kan Microsoft's voorstel potentieel positieve gevolgen hebben. We constateren dat OEM's dan de mogelijkheid zouden hebben om zelf Internet Explorer of een andere browser te installeren", aldus een verklaring van de Commissie.

Maar consumenten die Windows los kopen, zijn volgens de EC een stuk slechter af. Zelf eist Brussel een keuzescherm met verschillende browsers. "In plaats daarvan heeft Microsoft blijkbaar besloten om consumenten een versie van Windows helemaal zonder browser te leveren. In plaats van meer keuze, lijkt Microsoft te kiezen voor minder."

Alsnog keuzescherm

Hierbij moet worden aangetekend dat veruit het gros van de verkochte Windows-exemplaren, zo'n 95 procent, op nieuwe computers, dus via OEM's, wordt verkocht. Afgelopen week stelde Microsoft nog dat veel OEM's serieuze zorgen hebben over de financiële en operationele impact van een keuzescherm.

Om dat te peilen, heeft de EC een vragenlijst naar pc-bouwers gestuurd. Hierin werd tevens gevraagd of zij onder druk worden gezet door Microsoft in deze kwestie. Vandaag krijgt de Commissie de vragenlijsten retour. De antwoorden van de OEM's zijn vertrouwelijk.

Strippen van IE

Lobbygroep ECIS, waar onder meer IBM, Oracle, Adobe en Sun in zitten, laat in een e-mail aan de IDG Nieuwsdienst weten dat het besluit van Microsoft "een bevestiging is van de validiteit van de zaak van de Commissie" tegen Microsoft.

Maar het strippen van IE uit Windows gaat niet ver genoeg, schrijft Thomas Vinje van ECIS. "Microsoft moet een keuzescherm bieden zodat fabrikanten én eindgebruikers eenvoudig een browser kunnen kiezen."