Reding stelt in haar voorstel om de prijs voor sms-roaming tarieven vanaf juli 2009 met 60 procent te verlagen. Op dit moment ligt de gemiddelde prijs voor het versturen van een tekstbericht vanuit het buitenland op 29 eurocent en Reding wil dat dit verlaagd wordt naar gemiddeld 11 eurocent.

Eerder deze maand diende Reding een voorstel in om paal en perk te stellen aan de prijs van sms'en en mobiel surfen vanuit het buitenland. Nadat het een rondje heeft gemaakt langs de andere EU-commissarissen is het voorstel vandaag officieel ingediend ter goedkeuring door de 27 lidstaten van de EU en het Europese parlement.

Op deze overzichtspagina kunnen de prijzen van verschillende Nederlandse telecomaanbieders met elkaar vergeleken worden voor het versturen van een tekstbericht vanuit het buitenland. Hier is te zien dat Nederlanders zelfs nog boven dit gemiddelde zitten, ongeacht bij welke provider ze zitten.

Rekening van 40.000 euro

Bovendien wil Reding de transparantie voor mobiele internettoegang verhogen en het downloaden van gegevens via de gsm. Dit doet ze om consumenten te beschermen tegen "torenhoge facturen" van soms wel duizenden euro als ze in het buitenland online gaan met hun mobiel. Reding stelt in haar plan een wholesaleplafond voor van 1 euro per megabyte om mobiele internetgebruikers te beschermen. Zij noemt in haar plan een voorbeeld van een consument die 40.000 Euro in rekening werd gebracht voor het downloaden van een tv-programma via een gsm in het buitenland.

Telefoonfactuur moet naar beneden

Reding stelt in het voorstel dat gesprekken voeren, berichten sturen of surfen op het net met je mobiele telefoon binnen de EU in het buitenland niet onevenredig veel meer mag kosten dan thuis. Zij geeft bovendien aan dat "37 miljoen Europese toeristen en 110 miljoen zakenreizigers willen dat de beloofde interne markt zonder grenzen eindelijk leiden tot een lagere telefoonfactuur."