De Europese Commissie (EC) bereidde een antitrustonderzoek voor naar iPhone-regels van Apple. Die regels werden onder de loep genomen omdat Apple bepaalde welke software developers mogen gebruiken bij het ontwikkelen van iPhone-apps. Een paar weken geleden werden die regels door Apple versoepeld. Daarom trekt Joaquín Almunia, Eurocommissaris Mededinging, dat gedeelte van het onderzoek in.

Garantie

Hetzelfde geldt voor een ander vooronderzoek naar garantieregelingen voor iPhones. Tot afgelopen zaterdag was het niet mogelijk om een iPhone in iedere lidstaat van de EU te laten repareren. Ook deze regeling is nu door Apple aangepast en iPhone-bezitters hoeven niet meer terug naar het land van aankoop als hun iPhone de geest geeft.

"Apple's reactie op ons inleidende onderzoek laat zien dat de Commissie de mededingingsregels kan gebruiken om snelle resultaten in de markt te bereiken met duidelijke voordelen voor consumenten, zonder dat er formeel moet worden geprocedeerd", aldus Almunia. De onderzoeken naar mogelijke misstanden bij Apple werden begin dit jaar gestart.